2011. december 29., csütörtök

Julie Kagawa: Iron King - Vaskirály

Az Iron Fey sorozat első része.

A történetről röviden:
Meghan Chase tizenhatodik születésnapján eddigi élete fenekestül felfordul. Eddig egy egyszerű vidéki lány volt az iskolában, ahol a szürkeségben élt. Egyedüli barátja a szomszéd farmon lakó Robbie. Azonban a jeles napon minden megváltozik. Először is féltestvérét, a négyéves Ethant elrabolják a tündérek, akik létezéséről eddig a lánynak fogalma sem volt. A testvére visszaszerzése miatt kénytelen ebbe a rejtett, mesevilágba menni, Sohasohaföldre.

A Könyvmolyképző hazánkban először rukkolt elő előzetes olvasói példánnyal. Ennek nagy divatja van már jó ideje külföldön, végre hozzánk is elért ez a szuper kezdeményezés. Nagyon örültem neki, hogy a Kiadó a Lámpagyújtás Karácsonyi Könyvvásáron a bloggereknek és más szerencsés időben érkezőknek ARC példányokat adott. Az Iron Kinggel pedig már régóta szemeztem, így külön örültem, hogy ez lett az úttörő könyv e téren.

Karácsony előtt bele is kezdtem az olvasásába. A Vörös pöttyös könyvek szokásához híven itt is kapunk egy jelzőt, ami illik a könyvhöz, ez pedig a mesevilág. Mivel a VP könyvek YA műfajúak, ezért úgy gondoltam, hogy azért a mese biztosan érettebb lesz, mint egy egyszerű gyermektörténet. Az is, de inkább az ifjúsági irodalmon belül a fiatalabbaknak szól a sok meselénnyel. Vannak itt a tündéreken kívül (amiknek szintén sok fajtájuk van) ogrék, trollok, szatírok... és még sorolhatnám.

A Szentivánéji álom és a Narnia Krónikáinak elemei keverednek. A Szentivánéji álom tündérvilágának szereplői tűnnek elénk: Puck, Oberon, Titánia... A Sohasohaföldre való bejáró pedig a könyv elején egy ruhásszekrény (utána már nem).

A különböző lények bemutatása nagyon részletes és alapos, hatalmas képzelőerővel lehet megáldva az írónő. A színekben pompázó Jótündér Udvar, illetve az állandó jég birodalma, az Árnyudvar bemutatása is érzékletes, könnyen magunk elé tudjuk képzelni ezeket a helyszíneket.

Végig kíváncsi voltam, hogy a címadó Vaskirály ki is lehet, illetve a birodalmára, ami egyúttal mögöttes jelentéssel bír napjaink világára nézve.

A karakterek jól felépítettek. Ash már színre lépésekor felkeltette az érdeklődésemet, biztos voltam benne, hogy a jégálarc mögött emberi, akarom mondani tündéri érzések is lapulnak. Puckot, a vicces, furfangos figurát már Robbieként megkedveltem, igazán sokszor sajnáltam mikor Meghan csalódást okozott neki. Meghannel pedig alapjában véve nem voltak gondjaim, de néhány tette azért picit zavaró volt. A történet jó tempóban halad, unalmas részeket nem találtam benne.

Nagyon kellemes élmény volt a könyv, teljessé tette az ünnepet, amikor minden ember egy kicsit „gyerekebbé” válik.

A történetnek a negyedik része jelent meg nemrégiben Amerikában. A négy regényen kívül két novella is készült.

A könyvhöz készült trailer:



Pontszám: 4

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012. Könyvhét lesz
Oldalszám: ez gondolom még változik
Fordította: Borbás Mária
Eredeti cím: The Iron King (2010)

2011. december 27., kedd

2011 Karácsony

A karácsonyi ajándékok közül idén sem hiányozhattak a könyvek. 
A molyon szervezett karácsonyi ajándékozás keretében egy gyönyörű könyvet kaptam, a Highgate temető ikreit Audrey Niffenenegger tollából. Szintén a molyról szereztem a Rajongás és a Téboly című könyvet. A Karácsonyi Lámpagyújtás rendezvényről a Castle könyv tulajdonosaként távoztam. A karácsony előtti nagy akciók keretéből a Cartaphilus könyvmaratonon A negyedik és a Hatok hatalma, a Kelly Kiadó 2+2-es akciójából pedig a Démon jele, az Angelology, az Álom és valóság, valamint az Isten hozott Kísértésben került a fa alá. A Könyvmolyképző újdonságára a Tökéletes kémiára és egy régebbi kiadásra, a Csúfokra is régóta vágytam. Úgy érzem most lesz egy jó időre olvasnivalóm!


2011. december 26., hétfő

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el...

A történetről röviden:
A hailshami diákok azért jöttek a világra, hogy felnőttként donorok legyenek. Ezt a tényt már gyerekkorukban tudják, de értelmét akkor még nem fogják fel. Majd az idő előrehaladtával ráébrednek, hogy mit is jelent ez valójában. Az iskola falai között nő fel a történet három főszereplője Kathy, Ruth és Tommie. Az ő iskolás éveiket és azt követőéletüket mutatja be a regény.

Már többször nézegettem a könyvet a Cartaphilus Kiadó honlapján, de csak most sikerült elszánnom magam rá. Tétovázásom oka az volt, hogy mindenhol a könyv lehangoló hatásáról írtak, ami eltántorított. Most végre elhatároztam magam és beszereztem.

A történet komorsága valóban nagyon hatott rám az elejétől kezdve az utolsó oldalig. Az előre meghatározott mederben folyó életeket élő szereplők életébe nyert betekintés végig a kilátástalanság érzetét sugallta. Az egész rendszer, amit a könyvből megismerhetünk nagyon embertelen és elborzasztó. Az a mód, ahogy Hailshamben a diákok felnőnek lehet, hogy az idő alatt a lehető legkellemesebb körülmények között élnek, de ez önmagában nem elég az egész kegyetlen céllal szemben.

Az eseményeket Kathy visszaemlékezéseiből rakhatjuk össze, aki innen-onnan a múlt különböző időpontjaiból válogatja az akkori mozzanatokat. Ez kezdetben kicsit kuszának tűnt, de a végére a részletek összekapcsolódásából hiánytalanul kirajzolódott az egész. Ez az elbeszélésmód olyan sejtetéseket engedett szereplőink jövőjének alakulásáról, amik végig fenntartották az érdeklődésemet, hogy mi is történt addig, amíg Kathy harmincévesen elmeséli a történetet.

Hailsham rejtélyekkel övezett, titokzatos vezetője (az igazgatónőn kívül) a Madame, akinek alakja folyamatosan foglalkoztatott, hogy ki is lehet ő és mi célból szedi össze a diákok legszebb munkáit. A gyerekek folyamatosan gyártják a saját készítésű műveiket, legyen az festmény, vers vagy valamilyen egyéb alkotás. Ezekből válogat a Madame és magával viszi azokat. Igazán szívfacsaró volt látni, hogy mennyit jelent a „kreatív” művek elkészítése a gyerekeknek, mindnyájuk egy nagy, fontos dolognak tartja.

Meg tudom érteni, hogy beválogatták az évtized legjobb ötven angol nyelvű regénye közé. Jó, hogy az olvasása mellett döntöttem és nem tántorított el a hangulatnyomasztó hatása. Nagyon elgondolkoztató volt.

Az eredeti borító, még a filmes borítós változat előtt:













A könyvből idén film is készült Keira Knightley főszereplésével. A film előzetese:



Pontszám: 5


Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 302
Fordította: Kada Júlia
Eredeti cím: Never Let Me Go (2005)

2011. december 22., csütörtök

Mary E. Pearson: Az imádott Jenna Fox

A történetről röviden:
Jenna egy éve tartó kómából ébred. Nem emlékszik semmire addigi életéből. Minden és mindenki furcsa számára, önmagát is beleértve. A szülei által róla készített 16 DVD segítségével próbálja felidézni életét. Egy, a szülei által bálványozott, állandó tökéletességre törekvő lány életét láthatja. Olyan kis, apró emlékek kerülnek felszínre a tudatából, amelyekre nem is emlékezhetne már. A szülei által generált elszigeteltségből szeretne visszailleszkedni a mindennapi életbe, barátokat szerezni stb. Közben álmában minduntalan felbukkan Kara és Locke alakja, akikre szintén nem emlékszik, de úgy érzi a barátai lehettek.

Nagyon sok jót hallottam, sőt igazán negatív véleménnyel nem is találkoztam a könyvről, ezért nagy reményekkel kezdtem bele. Mi lehet az, amit ennyien dicsérnek?

Már az első oldalak után magába szippantott a történet. Mivel Jenna szemén keresztül nézünk, tulajdonképpen egy olyan világba csöppenünk, ahol minden ismeretlen és csak lassan próbálunk valamit összerakni a DVD lemezeken látottakból, illetve a Jenna emlékezetében felbukkanó kis mozzanatokból. Eleve különös az, hogy egy felújításra váró, nagy házba költözik Kaliforniába Jenna édesanyjával és nagymamájával a messzi Bostonból. A Fox család feje, pedig csak telefonhívásokkal és ritka látogatásokkal tartja csak a kapcsolatot a családjával. Aztán Lily (a nagymama) ellenséges viselkedése is gondolkodóba ejtett. Mit tehetett Jenna, amivel kivívta nagyanyja ellenszenvét, mikor az emlékeiben megjelenő képekből azt láthatjuk, hogy korábban milyen jó viszonyban voltak. A szomszéd, az elszigetelt életet élő, Mr. Bender alakja is számos kérdést vet fel. A legnagyobb rejtély pedig az, amit Jenna ébredése után nem sokkal felfedez, hogy milyen életet élhetett az a lány, akit egy éves kómája alatt senki sem keresett. A kérdések csak halmozódnak mikor Jenna iskolába kezd járni, ami korántsem olyan, mint egy rendes gimnázium. A sok megválaszolatlan kérdés utáni kutatás, annyira magával ragadott, hogy teljesen belemerültem a történetbe. Jenna álmai Karáról és Locke-ról pedig még tovább fokozták a kíváncsiságomat, hogy kik lehetnek ők.

Konkrétan nincs meghatározva, hogy mikor játszódik a történet, de mindenképpen a jövőben valamikor. Egy nagy hurrikán következtében súlyos járvány tizedelte meg a lakosságot. A génmanipuláció óriási méreteket öltött, olyannyira, hogy az őshonos növények már alig maradtak fenn, az új, tökéletesített fajok mellett.

Úgy érzem, hogy a nagy elvárásaim maradéktalanul teljesültek, sőt túlszárnyalta azokat a könyv. Így év végén nyugodtan mondhatom, hogy az ez évi olvasmányaimban mindenképpen a legjobbak közé került. Kedvenc lett! Mindenkinek ajánlom, felejthetetlen élményt nyújtott.

Olyan érdekes kérdéseket boncolgat, amikről spoiler nélkül nem tudok írni, mert akkor pont a különösségek megoldását lőném le.

A történet teljesen kerek, lezárt egész, ezért furcsállottam, hogy az írónő idén folytatta. Kíváncsi vagyok miképpen. Érdeklődve várom, a kötet magyar megjelenését.

A borítóról pedig telitalálat, tökéletesen illik a könyvhöz.


Pontszám: 5*


Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 350
Fordította: Logos
Eredeti cím: The Adoration Of Jenna Fox (2008)

Veronica Roth Divergent sorozata a Ciceró Könyvstúdiónál


Várható megjelenés: 2012. január-február
  
A magyar borító
A trilógia első kötete.

Beatrice Prior a távoli jövő Chicagójában él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e – vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

A legkedveltebb könyv 2011-ben a www.goodreads.com-on!

2011. december 19., hétfő

Várólista 2012

Lobo a 2012-es évre is meghirdette a Moly.hu-n a Csökkents a várólistádat kihívást. Ehhez már én is csatlakoztam, a tavalyiról sajnos még lemaradtam.
A kihívás lényege, hogy ki kell választani 12 darab olyan könyvet, amit már legalább fél éve el szeretnél olvasni. Az erről készített listádat pedig csatolod a jelentkezéskor. Alternatív lista is készíthető +12 könyvről. Ez azt a célt szolgálja, hogy ha esetleg valamely előzetesen kiválasztott könyvhöz nincs kedved, akkor erről válogatva módosíthatsz az eredeti elképzeléseiden. Ilyen listát én nem készítettem.



A kiszemelt könyvek:
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe
Syrie James: Charlotte Brontё titkos naplója
Kerstin Gier: Rubinvörös
Guy de Maupassant: A szépfiú
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula
Jane Austen: A mansfieldi kastély
Chelsea Cain: A fúria
Kami Garcia - Margaret Stohl: Lenyűgöző teremtmények
L. J. Smith: Vámpírnaplók III. -Tombolás
L. J. Smith: Vámpírnaplók IV. Sötét szövetség
Alex Flinn: Beastly - A szörnyszívű
Charlotte Brontё: Villette

2011. december 15., csütörtök

Lámpagyújtás Karácsonyi Könyvszalon és Első KönyvmolyCON


A könyvszeretet három napos ünnepe, melyet a Könyvmolyképző Kiadó szervezett és az eseményhez még csatlakozott több nagy kiadó az Agave, Ciceró, Gabo, Jaffa, Park, és az Ulpius-ház.
Az esemény időpontja: az arany hétvégén (dec. 16-18.), a WestEnd City Centerben
 
A 20%-os kedvezményeken túl amiért érdemes ellátogatni:

Ajándékot kapsz a hét legelismertebb és legkedveltebb kiadótól.
Könyvmolyképző, Agave, Ciceró, Gabo, Jaffa, Park, Ulpius-ház
Minden kiadó ajándékokkal készült, amelyeket a  www.lampagyujtas.hu oldalon való regisztrációddal tudsz igénybe venni.
 
14 bestseller szerző dedikál.
A dedikálási időpontokat itt tudod meg: www.lampagyujtas.hu
Szerintem a szeretteid ajándéka, így egyedi lesz, aminek biztosan nagyon fognak örülni.
 
Nonstop könyves akadályversenyen vehetsz részt, extra nyereményért, egy Twilight díszkötetért.

Nem szabad kihagyni. A könyv a legszebb ajándék!

2011. december 11., vasárnap

Dr. Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar

A történetről röviden:
Dr. Csermely Gyula szülész nőgyógyász második gyermekének születését követhetjük végig a könyvben. A doktor felesége terhességén keresztül mutatja be, hogy mi a teendő a magzat fejlődésének különböző idejeiben. Milyen vizsgálatok szükségesek, miket tegyen és ne tegyen egy várandós nő. Ezen kívül életüknek alakulását is láthatjuk.

A könyv a száraz, nehezen érthető terhességről szóló tudományos könyvekkel ellentétben olvasmányos stílusban ismerteti meg az olvasót a gyermekvárás minden fontos ismeretével. A szakszavakat is olyan módon határozza meg, hogy mindenki számára érthető legyen.

Az orvos életében történő mindennapos események segítségével mind családja, mind páciensei esetein keresztül a szülés előtti rendszeres vizsgálatokról, a várandós nő szervezetében bekövetkező változásokat részletesen megismerhetjük. Majd mikor Gabi (a feleség) szülése megkezdődik, akkor a szülés folyamatáról is aprólékos ismereteket nyújt az író. Az akkor alkalmazott eljárási módszerek összes fajtájáról megtudhatunk mindent.

Csermely Gyula a hazai egészségügyről alkotott lesújtó véleményét sem rejti véka alá, valamint a családnak az új jövevény érkezése előtt eszközölt lakásfelújítása során tapasztalt problémáikat is bemutatja.

Tetszett az a szerkesztési mód, hogy egy-egy tudományosabb, nehezebben emészthető rész után mindig átevezünk a doktor életének történéseihez, ami megkönnyíti a korábban olvasottak feldolgozását. A tudományosabb részek pedig megfelelő hosszúak, nem túl elnyúlóak.

Minden nőnek ajánlom, akár gyerekvállalás idején, akár jóval az előtt, hogy tisztában legyen, hogy egyszer mi vár majd rá.


Pontszám: 5


Kiadó: Cor Leonis Films Kft.
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 167

2011. december 2., péntek

Michelle Zink: Prófécia

Az első része az azonos című trilógiának.

A történetről röviden:
Thomas Milthrope halálával lányai, az ikerpár Lia és Alice és öccsük, Henry árvává válik. Lia csuklóján, apja halála után egy különös kör alakú motívum jelenik meg. Barátja, James pedig rejtélyes kötetre bukkan az elhunyt könyvárában. Az egy oldalt tartalmazó könyv egy latin nyelven írt prófécia, amely a Gonosz világra jutásáról szól.

A Ciceró Könyvstúdió október-novemberi megjelenéseinek beharangozójában figyeltem fel a könyvre. Nagyon megtetszett a leírása alapján, így nagy várakozással kezdtem az olvasásának.

A fülszövegből nem derült ki, így nagy meglepetés ért, mikor kiderült, hogy a történet az 1800-as évek végén játszódik. Ennek nagyon megörültem, mert nagy kedvenceim az ekkortájt játszódó könyvek. A helyszín pedig ezúttal a viktoriánus Anglia helyett Amerika.

Nagyon ígéretesen indult a történet, kellőképpen felkeltette az érdeklődésemet a Lia csuklóján megjelenő furcsa jel, valamint a megtalált titokzatos könyv a nehezen értelmezhető szövegével. A Prófécia értelmezésének folyamata követhető nyomon az egész könyvben, a kis darabkákról szépen lassan libben fel a fátyol. A Próféciában megnevezett személyek hús-vér megfelelőinek kitalálásakor először előre nem számított csavart kapunk, ami nagyon tetszett. Majd a további mozaikok beillesztésekor csak az egyik megoldást sikerült előre, magamtól kitalálnom. Ettől eltekintve pont megfelelő tempóban derült fény az egyes részletekre, így egyáltalán nem untam a Prófécia értelmezése után folytatott küzdelmet. Nem kellett arra várnom, hogy végre a szereplők is felfedezzék azt, ami már előre tudható és ez nagyon jó volt.

Forrás: bbc.co.uk
Az írónő a kelta vallásból a druidákat, valamint a skandináv mitológia világait és a Jorgumandot ötvözi, ezek együtt adják a mitológiai hátteret. Mikor először megemlítődött Jorgumand neve, kicsit megijedtem, mert féltem, hogy az egész hasonló lesz Joanne Harris: Rúnajelek könyvéhez, ami annak idején nem igazán nyerte el a tetszésemet. Szerencsére félelmem egyáltalán nem igazolódott be és egészen más lett a végeredmény.
Itt elnyerte a tetszésemet, nagyon magával ragadott a mitológiai alapból felépített világ, amibe szereplőink hirtelen belecsöppennek. Jól kigondolt és megalkotott, egyedi, rejtélyekkel és veszélyekkel teli.

A történet E/1-ben íródott, így Lia gondolataiba láthatunk bele. Cselekedeteivel összességében nem volt bajom, mert szinte mindig logikusan gondolkozik. Egyedül azzal nem értettem egyet, amit más könyvekben sem szoktam érteni, hogy miért kell akkora hűhót csapni abból, hogy „jaj, ezt, meg ezt nem mondhatom el annak, aki a legközelebb áll hozzám”, ami teljesen felesleges, mert ebből minden bizonnyal gond lesz. Ezzel szemben ha nyíltan elmondana mindent, akkor akár jól is kijöhetne a dologból. No mindegy, ezenkívül tényleg nem volt más semmi gond vele, az előbbit pedig már megszokhattuk. Liával szemben Alice a tökéletes negatív karakter. Már kezdetben is ellenszenves és alattomos. A könyv végén a tette pedig megbocsáthatatlan. James karakteréről még keveset tudhattunk meg, de remélem a következő részekben jobban megismerteti velünk az írónő.

A trilógia mindegyik része megjelent már Amerikában. Nálunk is remélem hamarosan olvashatjuk a következő részt, aminek a címe A Kapu őrzője lesz. Egy rövid kis ismertetőt kapunk is belőle a könyv végén.

Ezt a trailert az írónő honlapján találtam hozzá:


A könyvet köszönöm a Ciceró Könyvstúdiónak!


Pontszám: 5

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 322
Fordította: Robin Edina
Eredeti cím: Prophecy of the Sisters (2009)