2012. január 3., kedd

Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

A történetről röviden:
Charlie St. Cloud és öccse, Sam baseball meccsre lógnak el édesanyjuk autójával, az ő tudta nélkül. Azonban az izgalmas esemény tragédiába torkollik, amelyben Sam és a magukkal vitt kutyájuk is életét vesztik. Charlie is élet és halál között lebeg, de egy odaadó mentőstisztnek sikerül visszahoznia őt. Tizenhárom évvel később Charlie a helyi temető gondnoka és a tragédia következtében képes látni a lelkeket. Öccsével minden este a temetőben baseballoznak. Ígéret köti őket egymáshoz, miszerint soha nem hagyják el egymást. Egy nap Charlie találkozik a világ körüli hajóútra készülő Tess Carroll-lal, ami felkavarja kettejük megszokott rutin szerint zajló találkozásait.

Az újonnan alapult Pioneer Books honlapján szúrtam ki ezt a könyvet. A borítóján azonnal megakadt a szemem, annyira szép az ég a világítótorony hátterében. Utána pedig megláttam rajta Nicholas Sparks ajánlóját, aminek nagyon megörültem. Az ő könyveiből készült filmeket nagyon szeretem, sajnos még könyv alakban nem olvastam őket.

Különleges és szép történet egy testvérpár kapcsolatáról, ami a földi élet után is folytatódik. A közöttük lévő ragaszkodás tartja Samet a földön, ezért nem lépi át az úgynevezett mezsgyét, ami az élők és a holtak világa között helyezkedik el. Charlie pedig pontos számításokat készít a nap lenyugvásáról, nehogy elmulassza a testvérével való találkozást a titkos kis tisztásukon. Tudat alatt tudják, hogy ez a ragaszkodás mindkettejüket visszatartja, de az egymás iránt érzett szeretetük miatt nem tudnak a továbblépés mellett dönteni.

Mikor Tess felbukkan Charlie életében, akkor átértékelődik benne eddigi élete. Ferrente tűzoltő (aki Charliet megmentette) szelleme is azt az érzést erősíti benne, hogy elvesztegeti a második esélyét, amit az életbe való visszatérésével kapott. Nagyon érzékletesen mutatja be az író Charlie érzéseit.

Tess és Charlie találkozása után különösen tetszett az az elbeszélésmód, hogy egy rész Charlieről, egy pedig Tessről szólt.

Sherwood aprólékosan, mindenre kiterjedően mutatja be az új-angliai kisváros életét. Úgy, hogy annyi nevet ismerhetünk meg, hogy néhol csak kapkodtam a fejem, de élveztem, hogy ennyi mindent megtudhatunk. Az utcák nevei, a félszigethez kapcsolódó szigetek neveit is pontosan megismerhetjük, mintha magunk is ott járnánk. A hajózásról, a baseballról is részletes képet kapunk, de az orvostudományba is nyerünk egy kis betekintést, mivel Charlie mentőstisztnek tanult.

Annak ellenére, hogy a történet nagy része a temetőben játszódik, a hangulata egyáltalán nem hátborzongató.

Nagyon szép, mély érzésekkel teli, sokszor megható olvasmány volt. A szeretetről, a ragaszkodásról, szeretteink nehéz elengedéséről szóló romantikus történet.

A magyar kiadás nem tartotta meg az eredetei borítót, de a hangulata ugyanolyan maradt:
Az eredeti borító
A filmes borító

Az olvasás után meglepődve fedeztem fel, hogy 2010-ben meg is filmesítették. A film előzetese:


A könyvet köszönöm a Pioneer Books-nak!

Pontszám: 5



Kiadó: Pioneer Books
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 264
Fordította: Dörnyei Julianna Katalin
Eredeti cím: The Death and Life of Charlie St. Cloud (2004)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése