2012. március 15., csütörtök

Jill Hathaway: Slide - Mások szemével

A történetről röviden:
Sylvia Bell a külvilág szemében egy narkolepsziás lány, aki bármelyik pillanatban ájultan eshet össze. Azonban ezek az ájulások egyáltalán nem hétköznapiak, ugyanis Vivi ilyenkor egy másik ember testébe csusszan bele, akinek a személyes tárgya éppen hozzá ér. Egy ilyen alkalommal egy gyilkos testébe kerül, aki éppen húga egyik barátnőjét öli meg, és az esetet öngyilkosságnak állítja be. A gyilkos kilétének kiderítése egyedül Vivire hárul, mert senki nem hinne neki, ha beszámolna különös képességéről...

Az Egmont Kiadó világpremierként dobta a hazai piacra Jill Hathaway könyvét, az angliai és az amerikai megjelenés előtt. Ilyen szenzációt még nem láthattunk a hazai piacon, így én is azonnal felkaptam a fejem erre a hírre és nagy izgalommal kezdtem neki az érdekesnek ígérkező történetnek.

A különleges képességű főszereplőket felsorakoztató ifjúsági regények piacán egyáltalán nem könnyű manapság újat alkotni. A könyv fantasy lényektől ugyan mentes, de főhősünk természetfeletti képességgel bír. Az írónőnek sikerült már az első csusszanástól fogva rabul ejtenie. Vivinek elég egy egyszerű tárgy, amin másvalaki rajta hagyta az érzelmi lenyomatát és hipp-hopp annak az illetőnek a helyébe kerül néhány pillanatra. 

Ami felpörgette az egészet az a krimi elem belecseppentése, amivel egycsapásra nem egy "csupán" spéci képességű, átlagosnak tűnő lány története, hanem egy izgalmas, nyomozós regénnyé vált. Ugyanis valaki öngyilkosságnak álcázva megöli Sophie húgának egyik legjobb barátnőjét. Azt pedig, hogy az eset egyáltalán nem öngyilkosság, csak Vivi tudja.

Az új fiú elemének bevetésekor egy picit lehangolódtam, mert mostanság sokszor szembetalálkozhatunk a rejtélyes új srác képével, akinek azonnal megakad a szeme a főszereplőnkön. Ezen egy darabig durcáskodtam, de az izgalmas nyomozás háttérbe szorította ezt az apró kellemetlenséget és ő is felkerült a gyanúsítottaim listájára.

Kapunk a gyanúsítottainkhoz rajta kívül egy fiatal, laza tanárt, aki szintén beillene a tettesnek, mert hírbe keveredett a meggyilkolt lánnyal, valamint a lány barátját, a menő srácot. 
De Vivi legjobb barátjának, Rollinsnak titokzatossága is elültetheti bennünk a gyanút, ugyanúgy mint az áldozat másik legjobb barátnője, Amber.

Ahogy haladunk előre Vivi képessége egyre jobban fejlődik, közben a további tragikus esetek is történnek.

A megoldás nagy meglepetést tartogatott, igazán örültem a nem sablonos befejezésnek. Olyan végkifejletet alkotott az írónő, amiért le a kalappal előtte.

Egy percig nem unatkoztam, igazán tempós "természetfelettis krimi". Simán egy ültő helyben elolvasható könyv.

A hozzá készült trailer:
A második rész Impostor néven fog megjelenni. Az amerikai megjelenés várhatóan jövő március.

Az eredeti borító ez lesz
A könyvért köszönet az Egmont Hungarynak!


Pontszám: 5*



Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 239
Fordította: Barta Tamás
Eredeti cím: Slide (2012)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése