2012. május 28., hétfő

Cynthia Hand: Angyalsors

Unearthly I.

A történetről röviden: Clara egy nap látomást kap. Ez azonban több, mint egy egyszerű látomás, mert a lány angyal, akiknek ez a kép a rendeltetésüket mutatja. Földi létezésük legfontosabb feladata, hogy teljesítsék a nekik szánt rendeltetést. A látomásban Clara egy fiút lát, aki felé rohamosan közelít az erdőtűz. Ahogy egyre többször villan fel szemei előtt ez a jelenet, egyre több mozzanat derül ki, ami alapján Clara családja rájön a látomás helyszínére. Így mindannyian kénytelenek felkerekedni, hogy új életet kezdjenek ezen az új, eddigi otthonuktól távol eső helyen...

A megjelenése óta várom, hogy a kezeim közé kaparinthassam a könyvet. A szemet gyönyörködetető, elképesztően szép borító igazán igényes kivitellel párosul. Szövetborításra emlékeztető kemény kötés, védő papír, egyszóval minden extra. Na, de hogy a belső is ilyen ígéretes lesz, abban csak reménykedhettem.

Most, hogy kilelkendeztem magam a külsejéről, nézzük a beltartalmat is. A látomás első megjelenése (gyakorlatilag a könyv eleje) után azonnal felkeltette a figyelmemet és nem eresztette egészen az utolsó mondatig. A látomás először kellően rejtélyes ahhoz, hogy kíváncsivá tegye az olvasót, hogy mit is takarhat pontosan.

Az angyalok világának kidolgozása szépen összeáll a könyv végére. Ugyan még maradnak homályos részek belőle (köszönhetően Clara anyjának szűkszavúsága miatt), de kell is, hogy jusson újdonság majd a következő részre is.

Ami a legjobban tetszett, az a sok-sok sablonjelenetbe való ütközés nem várt kifejlete volt. Hogy mire is gondolok pontosan ez alatt? A Twilight óta sorra születnek az újabbnál-újabb könyvek, amikben a főhősnő valamilyen tanórán pont párba kerül a titokzatos, eszméletlenül jóképű sráccal, és egymásba szeretnek "visszavonhatatlanul". Na, itt is jönnek sorra az egy csoportba kerülésre hajlamos jelenetek, de Clara mindig mással kerül össze. Ez a sablonokkal való ellenkezés a legjobban a végső nagy jelenetben tűnik szembe. Ezt a jelenetet azért nem boncolgatnám, mert nem akarom lelőni a lényeget, de annyit azért mondhatok, hogy a tucat, egy kaptafakönyvekben nem így történt volna, ami történt az biztos. Ja, a báljelenetben sem csalódtam ezen a téren. A  szerelmi háromszög sem olyan mint, ahogy azt megszokhattuk.

Nagyon örülök, hogy nem sokkal egy kedvenc könyv avatása után (Gail Carriger: Lélektelen), egy újabbal gazdagodhattam. Őszre várható a következő rész (Hallowed) magyar megjelenése.


Pontszám: 5*



Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 452
Fordította: Komáromy Rudolf
Eredeti cím: Unearthly (2011)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése