2012. szeptember 9., vasárnap

Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

A történetről röviden: Leo titokban szerelmes a vörös hajú Beatrice-ba, de nem meri bevallani a lánynak. Még beszélni sem beszélt vele, de gondolatai állandóan a lány körül forognak. Beatrice elkezd hiányozni az iskolából. Kiderül, hogy a lány komoly betegségben szenved, leukémiája van és megkezdődtek kezelései. Leo elhatározza, hogy segíteni fog a lányon. Vért ad neki, levelet ír neki, melyben bevallja érzelmeit, de a levél eljuttatását állandóan megakadályozza valami. A lányban egyre jobban elhatalmasodik a betegség. Leo igyekszik elviselhetőbbé tenni a lány napjait...

A könyvre a megjelenése óta felfigyeltem, de csak most tudtam sort keríteni az elolvasására. Azt már előre gondoltam, hogy nem egy vidám könyv lesz, de sokkal jobban meghatott, mint gondoltam. Jó időnek el kellett telnie, hogy gondolataimat össze tudjam szedni és írni tudjak a könyvről, de szavakba önteni az olvasása közben érzetteket, most sem egyszerű feladat.

A könyv stílusa egyedi. Leo gondolataiból és elmeséléséből épül fel a könyv. Párbeszédben egyáltalán nem bővelkedik, minden esemény Leo elbeszéléséből látható. Apró fejezetekből épül fel az egész regény.

A színek nagyon fontos jelentőséggel bírnak a fiú számára. A fehérségtől fél a legjobban, mert azt a borzalmas ürességgel párosítja. A fehérségtől való félelme áthatja mindennapjait. A vörös viszont szerelmét jelképezi, és ezen keresztül minden ilyen színnek rendelkező természeti jelenséget is szépséggel ruház fel.

Mikor Beatrice megbetegszik reménykedtem, hogy Leo véradása meggyógyítja a lányt és minden jóra fordul, de közben egyúttal valahol sejtettem, hogy nem lesz ennyire egyszerű és vidám. Leo szemén keresztül láthatjuk az egykori szépségét folyamatosan elvesztő lányt. A fiú először megijed tőle, mikor a kórházban látja, annyira lesoványodott és összement. A betegség feldolgozásának folyamatát nagyon érzékletesen mutatja be az író. A kezdeti megdöbbenés után, Leo igyekszik túltenni magát a megrázkódtatáson és felkerekedik, hogy felkeresse a betegeskedő lányt otthonában, ahol bearanyozza Beatrice egyhangú napjait. Virtuális utazásokat tesznek a világban, zenélnek, szóval minden olyat, amit a lány már nem tud megtenni. Leo szerelmének bevallására is elszánja magát, de sajnos már későn.

Beatrice a sok szenvedés után beletörődik a betegségébe és elfogadja a megváltoztathatatlant. A könyv legmeghatóbb jelenete, mikor Leonak diktálja gondolatait, mert már nincs ereje írni a naplójába.

Leo jó barátja, az osztálytársa Sylvia, akire mindenben számíthat a fiú. Segít neki a tanulásban és meghallgatja mindig, mikor bántja valami. Beatrice iránt érzett szerelméről is csak a lány tud. Már az elejétől fogva érezhető volt, hogy Sylvia nem csupán barátként tekint a fiúra, de Leonak ennek felismerésére nagyon sok időre van szüksége. Sylvia érzelmeit pedig nagy megpróbáltatások érik nap, mint nap, mikor tőle kér tanácsokat a fiú szerelmi ügyekben.

Nagyon szép és megható történet, ami sokáig áthatja az ember gondolatait olvasás után is. A lehangoló hatása ellenére megérte elolvasni.

A magyar kiadás borítója is tetszik, de olvasás után rákerestem az eredetire, ami szerintem még jobban illik a könyvhöz mind történetben, mind hangulatban. Pontosan ilyennek képzeltem Beatricet, a fehér tónus és háttér pedig nagyon jól szimbolizálja Leo fehérségtől való rettegését.

Az íróról:
Alessandro D'Avenia 1977-ben született Palermoban. Középiskolai irodalomtanárként dolgozik.


Pontszám: 5*



Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám:332
Fordította: Gál Judit
Eredeti cím: Bianca come il latte, rossa come il sangue (2010)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése