2012. március 26., hétfő

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

A történetről röviden: Clare gyerekkorában találkozik egy rejtélyes idegennel, Henryvel házuk kertjében. A férfi látogatásaira a lány ruhákat rejt el számára. Henry időutazó és egyúttal Clare jövendőbeli férje, listát készít a látogatásai időpontjáról, így a lány nyomon tudja követni várható felbukkanásait. Kettejük nem mindennapi életét mutatja be a regény.

A film megnézése után figyeltem fel arra, hogy egy könyvből készült a történet, azonnal utána is néztem, de sajnos akkoriban nem találtam egyik könyvesboltban sem, így egy jó ideig várnom kellett, mire sikerült elolvasnom. A hosszú szünetnek végül is örültem, mert eddigre elhalványultak a film emlékei, és sokkal nagyobb izgalommal és kíváncsisággal tudtam olvasni a könyvet, ahelyett, hogy folyamatosan a film és könyv párhuzamban állítása hátráltatott volna.

A film kezdő jelenete azért megmaradt az emlékezetemben, így mikor nekiláttam az olvasásnak azonnal ezt a képet vártam. Nem is csalódtam, tökéletes részletességgel elém tárult a kép a füves-fás tájról az ott játszó kislánnyal. Így a hangulatom rögtön adott lett és elmerültem ebben a fura és egyedülálló történetben.

A fejezetek elején lévő dátumokat mindig nagyon figyelnem kellett, hogy éppen hol is tartunk, visszafelé vagy előrefelé ugrottunk-e. Többször vissza is lapoztam, az előző fejezethez, hogy az mikor is játszódott. Ez folyamatos odafigyelést igényelt, mert különben simán ki lehet esni a történet fonalából. 
Az időpont mellett főszereplőink életkora is fel van tüntetve minden fejezet elején.

A könyv alapfelfogása az időről az, hogy a sors megváltoztathatatlan, akárhogy is, de be fog következni az aminek meg kell történnie, hiába minden erőfeszítés ennek elkerülése érdekében. Henry ezt sokszor megtapasztalja, mire rájön arra, hogy nem tud változtatni a számára fájó múltbeli eseményeken.

Az időutazás gondolata a Vissza a jövőbe óta érdekes téma számomra, így mindig is szerettem az ilyen témájú alkotásokat. Itt az időutazás nem valamilyen különleges technikai eszköznek köszönhető, hanem egyfajta genetikai elváltozás.

A negyvenhármas szám rejtélye, azaz, hogy annál idősebb énjével nem találkozik sohasem Henry, folyamatos feszültséget ad a könyv felétől. Folyamatosan ez a kérdés foglalkoztatott olvasás közben.

A főszereplőink teljes részletességgel kidolgozott karakterek. A váltott szemszögnek köszönhetően mindkettőjük gondolatait figyelemmel tudjuk kísérni.

Nagyon örülök, hogy sikerült végre elolvasnom a könyvet, felejthetetlen élmény nyújtott. Ezek után pedig úgy érzem ismét meg kell néznem az olvasottak tükrében a filmet.


Pontszám: 5*



Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 564
Fordította: Gálvölgyi Judit
Eredeti cím: The Time Traveller's Wife (2003)