2012. május 31., csütörtök

Blogger találkozó az Ünnepi Könyvhéten a Könyvek éjszakáján

Közeledik az idei Könyvhét színesebbnél színesebb programokkal.
A Könyvek éjszakáján a Ciceró Könyvstúdió és a Gabo Könyvkiadó szervezésében megrendezésre kerül egy blogger találkozó, amire örömmel várják a könyvesbloggerek jelentkezését.

A meghívó szövege így szól:

Blogger találkozó az Ünnepi Könyvhét alkalmából

2012. június 9. 19:00-22:00

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából a Ciceró és a Gabo kiadók részéről szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy megismerkedjünk azokkal a könyves bloggerekkel, akik eddig népszerűsítették, vagy a jövőben szívesen népszerűsítenék kiadóink könyveit.


Látogassatok el a standjainkra a Könyvek éjszakáján, június 9-én szombaton este 7-10 óra között, és ismerkedjetek meg könyveink szerkesztőivel, gyertek el velünk beszélgetni a könyveinkről.

Meglepetés: Szeretnénk benneteket megajándékozni egy 40 %-os kedvezménykuponnal, mellyel a helyszínen, a Könyvek éjszakája keretében megvásárolhatjátok kiadóink könyveit a standjainkon.

Extra meglepetés: A Gabo standjánál megismerkedhettek Hidasi Judittal, az Április út című új sikerkönyvünk szerzőjével, egy közös pizzázással egybekötve. (Hogy miért pont pizza? Megtudhatjátok ezt is a helyszínen.)

Mi a teendőtök?

Regisztráljatok az eseményre úgy, hogy küldtök egy e-mailt a gabokonyvkiado@gmail.com e-mail címre. Az e-mailben küldjétek el neveteket, és a blogotok linkjét.
Jelentkezési határidő: 2012. június 5.
A helyszínen a Könyvek éjszakáján keressétek Till Zsuzsannát a Ciceró vagy a Gabo Kiadó standjánál, tőle tudjátok megkapni a 40% kedvezményt biztosító kupont!

A blogger találkozó eseményét terjesszétek blogos társaitok között!

Nagy kíváncsisággal és izgalommal várunk benneteket!

Ciceró és Gabo kiadók

Az esemény linkje a Facebook-on itt.

2012. május 29., kedd

Májusi új polclakók

 Májusban a szokásos mennyiségtől jóval több könyvre tettem szert. 
A Molyboltból három könyv vándorolt hozzám (A gójátékos, Égi szerelem és A szerelem nyara). Féláron sikerült megszereznem a régóta vágyott A szél árnyékát és szintén jó áron került a kosaramba a Millenium trilógia befejező kötete, A kártyavár összedől. @Csengának köszönhetően dobódott meg jelentősen a polcom. A Wesley, kedvesem, Sarah Dessen Tökéletes című könyve, a Lázadó, A fekete ruhás nő és A tizenharmadik boszorkány került fel rá. Recipéldányokkal is gazdagodtam, a sokat dicsért Tisztákkal és a szintén népszerű disztópiával, A beavatottal.



Könyvekből a következő hónapban sem lesz hiány, hiszen itt a Könyvhét!

2012. május 28., hétfő

Cynthia Hand: Angyalsors

Unearthly I.

A történetről röviden: Clara egy nap látomást kap. Ez azonban több, mint egy egyszerű látomás, mert a lány angyal, akiknek ez a kép a rendeltetésüket mutatja. Földi létezésük legfontosabb feladata, hogy teljesítsék a nekik szánt rendeltetést. A látomásban Clara egy fiút lát, aki felé rohamosan közelít az erdőtűz. Ahogy egyre többször villan fel szemei előtt ez a jelenet, egyre több mozzanat derül ki, ami alapján Clara családja rájön a látomás helyszínére. Így mindannyian kénytelenek felkerekedni, hogy új életet kezdjenek ezen az új, eddigi otthonuktól távol eső helyen...

A megjelenése óta várom, hogy a kezeim közé kaparinthassam a könyvet. A szemet gyönyörködetető, elképesztően szép borító igazán igényes kivitellel párosul. Szövetborításra emlékeztető kemény kötés, védő papír, egyszóval minden extra. Na, de hogy a belső is ilyen ígéretes lesz, abban csak reménykedhettem.

Most, hogy kilelkendeztem magam a külsejéről, nézzük a beltartalmat is. A látomás első megjelenése (gyakorlatilag a könyv eleje) után azonnal felkeltette a figyelmemet és nem eresztette egészen az utolsó mondatig. A látomás először kellően rejtélyes ahhoz, hogy kíváncsivá tegye az olvasót, hogy mit is takarhat pontosan.

Az angyalok világának kidolgozása szépen összeáll a könyv végére. Ugyan még maradnak homályos részek belőle (köszönhetően Clara anyjának szűkszavúsága miatt), de kell is, hogy jusson újdonság majd a következő részre is.

Ami a legjobban tetszett, az a sok-sok sablonjelenetbe való ütközés nem várt kifejlete volt. Hogy mire is gondolok pontosan ez alatt? A Twilight óta sorra születnek az újabbnál-újabb könyvek, amikben a főhősnő valamilyen tanórán pont párba kerül a titokzatos, eszméletlenül jóképű sráccal, és egymásba szeretnek "visszavonhatatlanul". Na, itt is jönnek sorra az egy csoportba kerülésre hajlamos jelenetek, de Clara mindig mással kerül össze. Ez a sablonokkal való ellenkezés a legjobban a végső nagy jelenetben tűnik szembe. Ezt a jelenetet azért nem boncolgatnám, mert nem akarom lelőni a lényeget, de annyit azért mondhatok, hogy a tucat, egy kaptafakönyvekben nem így történt volna, ami történt az biztos. Ja, a báljelenetben sem csalódtam ezen a téren. A  szerelmi háromszög sem olyan mint, ahogy azt megszokhattuk.

Nagyon örülök, hogy nem sokkal egy kedvenc könyv avatása után (Gail Carriger: Lélektelen), egy újabbal gazdagodhattam. Őszre várható a következő rész (Hallowed) magyar megjelenése.


Pontszám: 5*



Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 452
Fordította: Komáromy Rudolf
Eredeti cím: Unearthly (2011)

2012. május 25., péntek

Amanda Hocking: A vér szava

MEGJELENIK A KÖNYVHÉTEN!

My Blood Approves I.

A történetről röviden: Alice és barátnője egy este bulizni indulnak, de pechjükre egyik szórakozóhelyre sem tudnak bejutni. Gyalog indulnak haza a sötét éjszakában, mikor is egy csoport férfi meg akarja őket támadni. A semmiből egy vadidegen fiú (Jack) jelenik meg és megmenti a lányok életét. A különös idegen minden nőben megmagyarázhatatlan vonzalmat kelt, kivéve Alicet, aki ettől az estétől kezdve minden nap találkozni kezd a sráccal. A fiú rejtélyessége mögött meghúzódó okok egyre jobban érdekelni kezdik Alicet...

A Könyvmolyképző könyvheti megjelenései között bukkantam a könyvre. Nagy örömömre szolgált, hogy a megjelenése előtt lehetőségem nyílt az elolvasására.

Őszintén szólva korábban még nem figyeltem fel erre a sorozatra, de miután kiderült, hogy megjelenik magyarul is, utánanéztem és úgy véltem érdekes olvasmánynak ígérkezik. 

A vámpíros könyvek hajdani fénykora mostanság alábbhagyott, helyettük más és más újabb természetfeletti lények kerültek előtérbe. Az elég nagy kiaknázottság miatt kíváncsi lettem, mi új teremhet még a fa alatt ebben a témában.

Akárhogy is próbálom, nem tudok anélkül írni a könyvről, hogy az Alkonyathoz ne hasonlítgassam. Már a kezdő megmentő jelenetben felfedeztem a hasonlóságot, de nem túlzottan törődtem még vele. Majd ahogy egyre inkább haladtam előre, úgy jöttek sorra-sorra az újabbak, így egy idő után úgy kezdtem olvasni, hogy folyton méregettem őket egymáshoz.

Főhősünk itt elég racionális gondolkodású, nem úgy mint Bella. Különösen örültem annak a megvilágításnak az előtérbe helyezésén, hogy nem olyan észveszejtően szuper dolog a vámpír lét. Amit ott hiányoltam, az itt komoly hangsúlyt kapott, miszerint nem csak úgy csapot-papot magára hagyna Alice a vámpírrá válás érdekében, hanem közben gondol másokra is.

Az előbbihez kapcsolódóan a másik olyan szempont, ami szintén fontos, hogy hogyan nézné végig valaki, hogy szerettei megöregednek majd meghalnak, míg ő él és virul. Ez is kellően előtérbe került szerintem. Mae és a története érzékletesen mutatta be, hogy mit is élhet át ilyenkor az, aki nem öregszik.

Alicet szimpatikus főszereplő, eléggé józanul gondolkodik és mindent megfontol és nem arról szól az egész, hogy folyton azért nyavalyog, hogy változtassatok már vámpírrá.

Amit túl elnyújtottnak találtam, az a folyamat, ahogy kiderül Jack mibenléte. A sok-sok jel ellenére, ami már ordít arról, hogy mi is a fiú valójában, nem jön rá Alice, hogy kivel is áll szemben. Néha már szinte úgy éreztem, hogy villog a felirat Jacken, hogy vámpír vagyok, de Alice mindig nem találja ki. A vérfarkas eshetőség azonnal felmerül benne, de hogy vámpír az egyáltalán nem...

A vámpírok a szokásosakon kívül szerencsére egyedi, más tulajdonságokkal is fel vannak ruházva. A vér, vérre való mindent elsöprő reagálása érdekes és új gondolat.

Az eredeti borító
Jack nekem kezdettől fogva nem volt az a főszereplő, akiért odáig vagyok. Az első bemutatása rontott el nálam mindent a laza rövidnadrágos stílusával, utána már csinálhatott bármit, mindig csak egy kissé infantilis fazon maradt a szememben. Ellentétben Peter karakterével, aki azonnal megfogott. Mindvégig úgy éreztem, hogy a kemény és elutasító álca mögött valójában nem ilyen.

Úgy érzem, nagyon kellemes csalódás ért a kezdeti Alkonyat hasonlóságokon való fennakadásaim után. Örülök, hogy sikerült új ígéretes olvasmányt találnom a vámpírsorozatok között. Jöhet a következő rész!


Pontszám: 4,5



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012 Könyvhét
Oldalszám: ?
Fordította: ?
Eredeti cím: My Blood Approves (2010)