2012. augusztus 25., szombat

Cor Leonis Kiadó újdonságai az őszre

A Cor Leonis Kiadó kínálatában számos érdekesnek ígérkező könyv jelenik meg hamarosan.

Elsőként augusztus 27-én lát napvilágot Syd Field: Forgatókönyvírók kézikönyve -  A sikeres forgatókönyvírás gyakorlati lépései című könyv. 
Fülszöveg:

Syd Fieldnél senki sem tud többet a forgatókönyvírásról. A hollywoodi bennfentes a Forgatókönyv című bestsellere folytatásában most a forgatókönyvírók új nemzedékével osztja meg titkait, meglátásait, anekdotáit. A Forgatókönyvírók kézikönyve sok-sok hasznos példával illusztrálva mutatja be, hogyan zajlik a műhelymunka Syd Field világhírű workshopjain.
A Forgatókönyvírók kézikönyvéből kiderül, hogy milyen a jó ötlet, milyen a profi szerkezet, megtudhatod, hogyan keltsd életre a karaktereket, hogyan írj párbeszédet, vagyis hogyan dolgozd fel ötletedet sikeres, profi forgatókönyvvé. Akár kezdő vagy, akár profi, ha követed Field tanácsait, végül a kezedben lesz egy kész, eladható forgatókönyv!

Nevada Barr nevét már ismerhetitek. Az írónőnek a Kiadónál korábban megjelent 13 1/2 című könyve is, ami nagy hatással volt rám is. (itt olvashattok róla) Most Barr Anna Pigeon sorozatának első kötetét vehetitek a kezetekbe, Ördögkatlan címmel. 
Megjelenik: 2012. szeptember 1. (Várhatóan pár napot csúszik)
Fülszöveg:
Anna Pigeon meztelenül, betört fejjel, kificamodott vállal ébred egy víznyelő üreg mélyén a Glen Canyon sivatagos fennsíkján. Kiszáradt nyelve feldagadt a szomjúságtól. Fogalma sincs, hogyan került oda, nem emlékszik, mikor veszítette el a ruháját és az eszméletét. Kétségbeesetten próbálja felidézni, mi történhetett vele, és közben igyekszik felfedezni szűk börtönét…

Karen Marie Moning Tündérkrónikák sorozata rajongóinak sem kell sokat várniuk, hiszen hamarosan megjelenik a várva várt 5. rész is, ami az Új nap virrad címet kapta. 
Megjelenik: 2012. szeptember 17.

Fülszöveg: (Vigyázat SPOILER-es lehet ha nem olvastad a korábbi részeket!)
MacKayla Lane sokszor érezte már, hogy mindent elveszített, de ahogy ott áll a sziklaszirten, lábai előtt egy halott férfival, akit ő segített megölni, már tudja minden átélt borzalom csak rózsaszín közjáték volt addigi életében.
A nővére miatti bosszú már túl kevés, a szülei utáni aggódás eltörpül, a világ megmentése csupán másodlagos. A bűntudat, amit az emberélet kioltása okozott, és a remény, hogy van kiút az ismeretlen, tündérátokkal sújtott világból, szinte jelentéktelenné válik az egyre több kérdés, és a sürgető vágy mellett, hogy visszaszerezze azt, amit saját önön hibájából elvesztett.
Az Új nap virrad nem csak az alternatív tündérbirodalmakat, de Olvasók világát is kiforgatja a négy sarkából, mielőtt választ adna bármelyik kérdésre is!
Titkok és izgalmak rejtőznek minden oldalon, ahogy egyre inkább haladunk a történet vége felé. Az Új nap virrad is elemi erővel ejti rabul az embert a legelejétől, és nem is ereszti egészen a legvégéig, ahol a legnagyobb rejtély megoldása vár.

Mit akar a Sinsar Dubh? Igaz-e a prófécia, és Mac tényleg pusztulást hoz-e a világra? Még mindig az Alina halála miatti bosszú a legfontosabb? Mi történet valójában V’Lane-nel? Egyáltalán ki a halott férfi Mac lábainál? Na és kicsoda valójában Mac?

De ami a legfontosabb, maradt-e még annyi fény a világban, hogy minden jóra forduljon?

A fentieken kívül pedig előkészületben a Nemtudomka csodálatos kalandjai, az Éves horoszkóp 2013 is.
Az említett megjelenéseken kívül  hamarosan új szerzővel bővül a repertoár, aki nem más, mint Alaya Dawn Johnson, de, hogy melyik könyve jelenik meg először az még rejtély.

Várhatóan szeptemberben elindul a Kiadó webshopja is, ahol nagyon klassz kedvezményekkel lesznek kaphatóak a megjelent könyveik.
Plusz információ:
Augusztus 26-án és szeptember 2-án a Godzsu udvarban a Kiadó standjánál 25% kedvezménnyel már megvásárolható a Forgatókönyvírók kézikönyve és az Ördögkatlan.

John Ajvide Lindqvist: Élőhalottak! - Hogyan bánjunk velük?

A történetről röviden: Stockholmot elképesztő hőség sújtja. A levegő elektromossággal teli, ami erős fejfájást okoz mindenkinek. Ezen az estén nemcsak ennyi furcsaság történik, hanem minden, a svéd fővárosban élt, két hónapnál nem régebben elhunyt személy felébred. Az üres vázak semmi értelmet nem mutatnak, és szerveik működése sem indul újra. Szereplőink mindegyike valamely hozzátartozóját veszítette el nemrégiben. Az ő – erre a különös helyzetre való – reakcióikat követhetjük nyomon...

Lindqvist Hívj be! című regénye már régóta elolvasni vágyott könyv nálam. Mégis erre a később megjelent könyvével kezdtem, noha a megjelenése idején nem keltette fel túlzottan az érdeklődésemet, csak egy idő után kezdett el kíváncsivá tenni.

A könyv első oldalaitól kezdve átjárt egyfajta sajátos hangulat, amit talán kicsit misztikusnak mondható egy kis borzongós érzéssel.

A történet több szálon fut. Megismerhetjük a stand up comedy-s család apát; a kissé lecsúszott riportert; valamint a magába fordult, suicid hajlamú tinédzser lányt a korához képest igencsak fitt nagyanyjával. Mindannyian nagy tragédiát éltek túl a közelmúltban. A legfrissebb gyászoló a szórakoztató iparban dolgozó férfi, akinek feleség mindössze néhány órát volt halott az ébredés előtt. A riporter unokáját veszítette el egy balesetben (kizuhant az erkélyükről), a fiatal lány pedig régóta betegeskedő nagyapját. Szóval adott a három szál, amiben közös valamely szerettük közelmúltbeli elvesztése. Mikor megtörtént a bemutatásuk, máris bekövetkezik az ébredés, ami egyáltalán nem hétköznapi.

A „felébredtek” nem a szokványos agyatlan gyilkológépek, akik sorra ölik az embereket. Az agyatlanság stimmel, mert értelmet azt nem mutatnak, mindössze üveges tekintettel merednek maguk elé, de egyáltalán nem agresszívek. Nagyon örültem, hogy végre gyökeresen más tulajdonságokkal felruházott zombikat mutat be Lindqvist.

Az egész történet hihetőségét az adja, hogy egy teljesen hétköznapi világba ülteti az egész eseményt az író. Így száz százalékosan elképzelhető, hogy mi lenne ha ez valóban megtörténne. Az olyan szempontok is megvilágításba kerülnek, amik abszolút lényegesek lennének egy ilyen helyzetben, vagyis, hogy mit kezdene a felébredtekkel a kormány, hiszen semmiféle jogszabály nem vonatkozik rájuk. Lindqvist, az esemény mindenre kiterjedő hatását a szemünk elé tárja és nemcsak az egyéni viselkedést. A fejezetek között elhelyezett mellékletek adták a kitekintést a kormány reakcióira, méghozzá percre pontos bontásban.

Az egyéni szempont annyira átérezhetően van bemutatva, hogy szereplőink lelki vívódásai eléggé meg tudják viselni az olvasót. A magáról semmit sem tudó kisfiú (a riporter unokája) és a felépítésére való törekvések voltak a leginkább hatással rám. Nála láthattuk leginkább azt, hogy milyen állapotú is egy két hónapja a földbe eltemetett emberi test. Némelyik leírás már eléggé gyomorforgató volt. A köszönetnyilvánításban meg is említi Linqvist, hogy milyen „oktatásokat” kapott, hogy valóságosan tudja bemutatni a holttestek különböző időpontokban és eltérő körülmények közötti állapotait.

Az egész „felébredés” hátterében sokkal nagyobb mögöttes mondanivaló lapul. Az emberi lélek létezéséről alkotott sajátságos elképzelést láthatunk, aminek leírásának nyersesége először kicsit elborzasztott, majd a könyv legvégén enyhült ez a kép a szemeimben.

Sokáig tartott a hatása alatta a könyv. Annyira valóságosként élhető meg, hogy nagyon elgondolkoztatott.

John Ajvide Lindqvist író pályafutása előtt 12 évig dolgozott illuzionistaként és stand up comedysként. Tinédzserként utcai varázslással foglalkozott Stockholmban.
Könyvein kívül forgatókönyveket is. Például egy svéd sorozathoz, valamint a saját könyvéhez, a Hívj be! című művéhez is maga alkotta a forgatókönyvet.
Az Élőhalottak! - Hogyan bánjuk velük? az író második könyve.


Pontszám: 5



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 358
Fordította: Papolczy Péter
Eredeti cím: Hanteringen av odöda (2005)

2012. augusztus 17., péntek

Andrea Cremer: Wolfsbane - A keresők

A történetről röviden: Az első rész végén Calla megmenti Shay életét azzal, hogy elszökik vele, mivel a fiú lett volna az áldozat Calla egybekelési ceremóniáján. A lány az ősi ellenség, a keresők táborában ébred. A kezdeti bizalmatlansága csak nehezen csökken, de Shay-jel kénytelenek bízni bennük, mert csak együtt képesek legyőzni a vigyázók gonosz uralmát. Calla falkájának – a vigyázók kezei közül való – kimentését tervezik, amivel szövetség az őrzök és a keresők szövetségét próbálják létrehozni. De Callát minduntalan két, nagy félelem gyötri, egyrészről nehogy későn érkezzenek társai megmentésére, másrészről pedig a szökésére való reakciójuktól is tart...

Az első rész nagyon tetszett, így kíváncsian vártam, hogy miként folytatódik az ott, a legizgalmasabb résznél való félbehagyása után.

Az első oldalak kellő bizonytalanságban tartottak egy ideig, hogy ne tudjam eldönteni, hogy mi is lett a szökési akció kimenetele. Mikor tisztába kerültem ezzel, valahogy úgy éreztem, hogy nagyon lelassult a történet. Azt vettem észre, hogy már vagy a századik oldalon tartok, de még nem történt semmi.

Az írónő a könyv első részében szinte csak a mitológiai háttérre helyezi a hangsúlyt. Az természetes, hogy elengedhetetlen a kellően kidolgozott világfelépítés és a múlt bemutatása, de ezt olyan nagy adagban, egyszerre zúdítja az olvasó fejére, hogy egy idő után nekem túl szárazzá vált. Jobban örültem volna ha folyamatosan kisebb adagokban csepegteti Cremer az információkat.

Miután túllendültem ezen a részen, elkezdődött az őrző falka kiszabadítását célzó támadás konkrét megtervezése. Abban biztos voltam, hogy a tényleges akcióra csak a könyv vége felé fog sor kerülni, így felmerült bennem, hogy mivel is tölti meg az írónő addig az oldalakat. Szerencsére nem kellett sokat várnom és megérkezett a válasz, Ansel (Calla öccse) személyében. A fiú a keresők bázisára való becsöppenése és a vele történtek, illetve az általa hozott külvilági események felpörgették az tempót.

A keresők csapatának tagjai kellő részletességgel bemutatottak. Connor folytonos ugratásai és viccelődései kellemes kis humort adtak. Mindannyian tökéletesen képzett harcosok, akik elkötelezettek a vigyázók hatalmának megszüntetésére.
A karakterekről még annyit, hogy főszereplőnket, Callát már az első részben is egy talpraesett, kicsit hirtelen haragú karakternek ismerhettük meg, ez itt sincs másként. Az érzelmei közötti vívódásában viszont az egész könyvben nem jut teljesen dűlőre.

A keresők akadémiájának leírása teljesen magával ragadott. A négy elemnek, a földnek (Haldis), a víznek (Eydis), a tűznek (Pyralis) és a levegőnek (Tordis) megfelelően négy nagy részre tagolt épület egyes szárnyai az adott elemnek megfelelő külső jegyeket hordozzák magukon. A keresők mindegyike valamelyik elemmel van összeköttetésben. Itt megjegyzem, hogy kicsit Vámpírakadémia és Éjszaka háza érzésem volt, de különösebben nem zavart.

Ebben a részben a keresők olyan mágikus lényekként lettek bemutatva, amire az első rész alapján nem számítottam. Akkor egyszerű harcosoknak gondoltam őket, de varázslatos tulajdonságaik akkor még nem kerültek előtérbe. Most viszont, mikor részleteibe menően megismerhettük őket, kiderült róluk, hogy különleges, varázslatokra képesek. Különböző feladatköreik vannak. Például irányítók, szövők stb. Nekem legjobban a szövők mestersége tetszett, akik skeanek (egyfajta tőrök) segítségével és lenyűgöző gyorsaságú mozgással kaput képesek nyitni egy adott helyre. Ez a képzeletemben egyfajta csillagkapuszerűségként jelent meg.

A könyv végén, a várt szabadítási akció bővelkedett az izgalmakban. Majd az utolsó jelenetek egyikében egy olyan titok kerül napfényre, ami megdöbbenti főszereplőnket. Az olvasás során bevallom én már sejtettem, úgyhogy nem ért meglepetésként, viszont a következő részre kellő problémát szolgáltat, aminek alakulását érdeklődve várom.

A következő rész magyar fordítása Bloodrose – A döntés címmel már megjelent.
 

Pontszám: 4,5



Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 391
Fordította: Barta Tamás
Eredeti cím: Wolfsbane (2011)

2012. augusztus 15., szerda

Dream válogatás nyereményjáték a Maxim Kiadónál!

A Maxim Kiadó nyereményjátékában az alábbi könyvek egyikét nyerheted meg:
Cynthia Hand: Angyalsors,
Cynthia Hand: Angyalfény,
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény,
Jay Asher, Carolyn Mackler: Kezünkben a jövőnk, vagy
Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?
 
Te döntöd el melyiket szeretnéd!
 
Ha még nem vagy rajongója az oldalnak, de szeretnél részt venni a nyereményjátékban, akkor először látogasd meg a Dream válogatás Facebook oldalát: http://www.facebook.com/DreamValogatas majd nyomj a "Tetszik" gombra.
 
A részletekért kattints felül a Nyereményjáték! ikonra, ahol a játékba is regisztrálhatsz. (A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik regisztrálnak!) 
Minél többen kedvelik az oldalt, annál több könyvet sorsolnak ki a regisztráló rajongók között! 
 
A nyereménykönyvek kisorsolásának időpontja 2012. szeptember 7. 16 óra.

2012. augusztus 11., szombat

Rupáner-Gallé Margó: Lányok a kastélyból

A történetről röviden: Arlene a csőd szélén áll. Adósságai tengeréből egyetlen kiutat lát, mégpedig a mostohaapjától való pénzszerzést. Így kénytelen visszatérni gyerekkora színhelyére - a Márai-kastélyba - melyhez fájdalmas emlékei kötődnek. Az egykori gyönyörű birtok mára elhanyagolttá vált és a helyzetére való egyetlen megoldás lehetősége is egycsapásra füstbe megy, hiszen a lány mostohaapja nagyon rossz állapotban van. Arlene gyerekkori legjobb barátja, Leon pedig cseppet sem meleg fogadtatásban részesíti a lányt...

Az Aba Könyvkiadó profilja elsősorban az elsőkönyves, magyar írók kiadása. A Lányok a kastélyból is ide tartozik, hiszen ez Rupáner-Gallé Margó első megjelent könyve. Mindig érdeklődve figyelem a kezdő írók első műveit, sokszor gyöngyszemekre sikerül akadnom. A fülszöveg alapján pedig egy kedves, romantikus történetnek tűnt, így bele is vágtam az olvasásába.

A könyv elején Arlene mind anyagi, mind lelki szempontból a szakadék szélén áll. A sok stressztől való kimerültsége miatt a szerető gondnok házaspár kezei közt kipihenheti magát. Először azt hittem, hogy csetlése-botlása csak a kimerültségének köszönhető, de ez a későbbiekben sem szűnt meg, úgyhogy egy kissé kétballábas főszereplőnőt kapunk, aki nehéz szívvel gondol vissza gyerekkora megpróbáltatásaira. Anyja férjhezmenetelével a kislány izgatottan várta az új otthonát, de egyáltalán nem az a szerető család fogadta, amilyet várt. Féltestvérei, a két elkényeztetett lány, Dália és Izadóra folyamatos sértéseinek és lenézésének céltáblájává vált. Ebben a nehéz helyzetben igazi lelki társra talált Leon személyében, akivel sülve-főve együtt voltak. Anyja elvesztésekor a tizenhét éves Arlene-t elküldték a háztól soha nem látott rokonaihoz Londonba. A köszönés nélkül való távozását mind a mai napig nem tudja feldolgozni Leon, ezért fogadja annyira hidegen a lányt.

Már Arlene kastélyhoz való utazásakor felfigyeltem arra, hogy az írónő nagyon szépen írja le a tájat. Gazdag és igényes nyelvezetben fogalmaz. A környezetet olyan módon tárja elénk, hogy a szemeim előtt lebegett mind a kastély, mind az azt körülvevő táj.

Először megütköztem azon, hogy szereplőink miért nem magyar neveket kaptak, majd ahogy haladtam előre és sorra kerültek elő az új karakterek, akikről ez már nem volt elmondható, úgy rájöttem, hogy valamiképp két főhősünk nem magyar származású lehet. A könyv végére ki is derült, hogy Leon görög származású, míg visszalapozva a könyv elejére kibogarásztam, hogy Arlene a Londonban élő anyai rokonai miatt rendelkezik angol névvel. A többi szereplő nevei magyarok ugyan, de néhány kivétellel egyik sem egy hétköznapi név (Abelárd, Izadóra, Dália, Edvárd...). Egy másik észrevételem is volt a nevekkel kapcsolatban, mégpedig a gondnok házaspárnál. Az asszony Bella, míg a férj Edvárd, nem tudom, hogy csak én vagyok ezzel így, de nekem az alkonyat főszereplő párosa jutott róluk eszembe. (Ezt nem gondként említem, csak megjegyzés.)

A történet alakulása nem okozott meglepetéseket, egy egyszerű, kiszámítható mederben folytak az események. A hangsúly inkább főhőseink egymásra találásának folyamatán volt. Az állandóan ellenségesen viselkedő Leonból sokszor elegem lett. Az nyílt titok volt, hogy érzelmeit igyekszik ezzel a viselkedéssel leplezni, de szerintem többször is túllőtt a célon és olyan sértéseket vágott Arlene fejéhez, ami véleményem szerint megbocsáthatatlan. Arlene ezzel szemben, jó hogy megsértődik valamelyest, de aztán mégiscsak egy újabb olyan helyzetet teremt, ahol újra a földbe tudja tiporni a férfi. Kettejük szócsatái és az olykor előforduló éles váltás, hirtelen felnevetés nekem valahogy nem illett össze.

A jellemek fejlődésére próbálja a legnagyobb hangsúlyt fektetni az írónő. Abelárd elhunytával a lányok kezébe kerülő örökség megszerzésének feltételei voltaképp eszközként szolgálnak az írónő kezében ennek a fejlődésnek az elősegítéséhez. A közös cél érdekében való együttműködés segíti összekovácsolódni a testvéreket és fokozatosan eltörli a született Márai lányok gonoszkodásait.

Nem tudtam róla, így meglepetésként ért az utolsó oldalon, az a mondat, hogy folytatása következik. Egyébiránt szerintem önmagában is megállja a helyét a kötet, de meglátjuk, hogyan folytatja az írónő Arlene történetét.

A borítóra szavazást indítottak annak idején, négy lehetséges változatra lehetett szavazni. Szerintem a legjobb alternatíva lett a befutó.

Az írónő általános iskolai némettanárként dolgozik. Gyerekkora óta írogat. A Lányok a kastélyból című könyvét egy áramszünetnek köszönhetjük. Ekkor kezdte el Arlene történetének megalkotását. A következő rész – Nászajándék Salzburgból – borítójára már lehet szavazni az írónő hivatalos facebook oldalán.


Pontszám: 4



Kiadó: Aba Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 152

2012. augusztus 5., vasárnap

Kérdezz-felelek díj

Zsanótól, Anaria-tól, Mazsidrazsitól és @schesztitől kaptam egy díjat, amit nagyon szépen köszönök nekik! 
 
A hozzá tartozó feladatok:
  • Mindenkinek 11 dolgot kell mondania magáról
  • A jelölő mindegyik kérdésére válaszolni kell
  • 11 kérdést kell feltenni a jelölteknek
  • 11 embert meg kell jelölni és linkelni
  • Nincs visszaadás/visszajelölés
Mivel két bloggertől is megkaptam a díjat, így 22 kérdésre fogok majd válaszolni.

11 dolog magamról:

  1. Az olvasási lázat nálam is, sokakhoz hasonlóan, a Harry-Potter sorozat indította el.
  2. Utána egy ideig folytatódott nálam a könyvek iránti érdeklődés, de a kötelezők fokozatosan vették el a kedvemet tőle, a következő fellendülést a Twilight Saga hozta el.
  3. A két nagy korszak indító sorozatomról elmondható, hogy míg a Harry Potternek a mai napig rajongója vagyok, addig a Twilight egyre inkább kevésbé veszít nálam tetszéséből.
  4. De neki köszönhetem azt, hogy teljesen magába szippantott a könyves világ.
  5. A blogolást egy éve és egy hónapja kezdtem el, az álláskeresési kudarcaimtól való figyelemelterelésként.
  6. Sokszor használok könyvjelzőnek ruhákról leszedett, szép karton címkéket.
  7. Amikor nem tudok dönteni, hogy mit olvassak, akkor megpróbálom kiszámolni, hogy melyik legyen a kiválasztott. A probléma csak az, hogy ha nem tetszik, ami kijön, akkor újraszámolom. :D
  8. Nagy vágyam, hogy egyszer eljussak Kínába.
  9. Az előbbihez kapcsolódóan egyértelmű, hogy a kedvenc konyhám a kínai.
  10. Nem vagyok gyorsan feloldódó egy új társaságban. Hosszabb idő kell hozzá, hogy megnyíljak.
  11. Kedvenc sorozatom a Castle és A mentalista, de hétvégi, délutáni kikapcsolódásnak a laza sorozatokat kedvelem.

Zsanó 11 kérdése:

  1. Melyik az a 3 könyves helyszín, ahová Te magad is szívesen elmennél? Épp ezen gondolkodtam, hogy a magamról rész egyik pontjában erről írok, de nem tudtam egyet kiválasztani. Örülök, hogy itt nem kell döntenem, bár mondjuk hármat is nehéz kiragadni. Párizsban A Da-Vinci kód nyomában túrát nekem találták ki. Londonban a King's Crossra szívesen ellátogatnék. Harmadikként pedig szintén angliai helyszínként a Jane Austen regényekből megismert vidékeket nézném meg.
  2. Ha már álompasi... akkor ki az az 1 könyves karakter, aki tökéletesen megszemélyesíti az álompasidat és miért Ő? Tudom egyet kell választani, de nem hasonlíthatok össze egy klasszikus műben szereplő, régi korban élő férfit, egy mai sráccal. Így Peeta lenne az, akit jóságával és kedvességével már az Éhezők Viadala első kötetében a szívembe zártam. Mr. Darcy pedig a klasszikus férfi, aki szerintem minden Jane Austen művei iránt rajongónak a tökéletes férfi. A zárkózottsága mögött rejlő férfi, tökéletes és művelt úriember, akire mindig és mindenkor számítani lehet.
  3. Melyik az a női karakter (könyves), akinek a legszívesebben a bőrébe bújnál? Na nem kezdek el megint két kategóriát felállítani (mert egyértelmű lenne akkor, hogy Lizzyt szerepét választanám a klasszikus részlegből), így sok gondolkodás után talán Claire lennék A csodálatos Waverley-kert című könyvből.
  4. Volt-e olyan könyv, aminek hatásra cselekedtél (pl.: megtanultál főzni, lovagolni vagy beszereztél valamilyen állatot, tárgyat, ami által a könyv jut eszedbe) Ha igen, mely könyv volt ez és mit tettél? Az is jöhet, ha még nem tetted meg, de szeretnéd! Twilight ereklyéim voltak sokáig a szobám különböző pontjain, de most már nincsenek. Amire nagyon fáj a fogam, az Az Éhezők Viadala sorozat szimbólumaként ismert fecsegőposzátát ábrázoló kitűző.
  5. Melyik könyv történetét élnéd meg? Azt hiszem, megint A csodálatos Waverley-kert kerül elő itt is nálam.
  6. Mely műfaj az, amivel nem próbálkoztál és nincs is rá kilátás, mert teljesen távol áll tőled? A háborús történelmi regények állnak legtávolabb tőlem.
  7. Csalódtál e már a kedvenceidben? Akár a történetben, akár a karakterekben. A Twilightban annak idején. A befejező rész volt az, amiben csalódtam.
  8. Az olvasott könyvek/sorozatok közül, melyik írónak a fejébe látnál bele? Agatha Christie
  9. Mondj 1 olyan filmes könyvadaptációt, mely jobb még a könyvnél is! Persze, ha van ilyen! Ha nincs, akkor miért jobb a könyv a filmtől?! Vámpírnaplók sorozat. Egyedül ennél érztem csak úgy, hogy a film jobban sikerült a könyvnél. Néha előfordul, hogy egyformák az érzéseim mindkét verzióval (például Az időutazó felesége, Az Éhezők Viadala, Ne engedj el..., de általában a sok átírás miatt mérgelődöm a filmnézés közben, főleg olyankor, mikor nagyon friss az olvasási élményem.
  10. Egyre több könyvhöz van már zenelista. Ha ezeket szoktad nézni és belehallgatni, akkor szerinted mennyire passzolnak az írók által feltöltött zenék a könyvekhez? Amikkel eddig találkoztam, azok szerintem illettek a könyv stílusához, hangulatához.
  11. Hol olvasol a legszívesebben? Kanapén ülve, egy nagy párnának dőlve.

Anaria 11 kérdése:

1. Kisgyerekként mi volt a legnagyobb álmod? Őszintén szólva ilyenre nem emlékszem.
2. Mit szeretsz a legjobban az olvasásban? Hogy kikapcsol, elrepít egy elképzelt világba. Van amikor pedig, ha arra vágyom, sok újat tudok meg belőlük.
3. Ha bárhol máshol élhetnél kerek e világon, akkor hol élnél? Egy gyönyörű trópusi szigeten.
4. Babonás vagy? És ha igen, akkor milyen babonáid vannak? Kicsit, a fekete macska, illetve a lekopogás szintjén.
5. Mi volt a legviccesebb dolog, amit valaha láttál? Mikor a kutyám felágaskodott a cseresznyefánk egyik lelógó ágához és elkezdte szüretelni.
6. Szerinted ki a legsármosabb fiktív férfikarakter? (lehet könyves és filmes is). lásd Zsanó 2. kérdésénél
7. Melyik a kedvenc évszakod és miért? A tavasz, mert olyankor a legszebb a természet, akkor virágzik a kedvenc virágom, a tulipán, már nincs hideg, de még nem is a tikkasztó hőség és akkor születtem.
8. Fekete vagy fehér? Fehér
9. Mi a kedvenc zenei albumod? Greenday: American Idiot
10. Van olyan könyv, amit a környezetedben mindenki imád, de téged a hideg ráz tőle? Melyik ez a könyv? True Blood sorozat
11. Ki a kedvenc sportolód most itt az olimpián? Nem vagyok egy nagy sportrajongó, így túlzottan nem is vagyok képben, de akiket ismerek, közülük Gyurta Dani.
 
Mazsidrazsi 11 kérdése:
1. Mi alapján választasz éppen könyvet? Hangulat, cím, fülszöveg?  Hangulat és cím. A fülszöveget nem nagyon szeretem elolvasni, annyi mindent elárulnak, hogy sok izgalmat lelőnek vele.
2. Miért lett a hobbid az olvasás?
Egy kellemes olvasási élmény után kezdődött és egyre jobban a rabjává váltam.
3. Ha tehetnéd, beszélnél egy íróval, és megmondanád neki, hogy kellett volna befejeznie a könyvét?
Igen, sokszor elgondolkodom rajta, hogy milyen jó lenne. :D
4. Mindenhova viszel magaddal könyvet?
Tömegközlekedésen való utazáshoz, nyaraláskor mindig jön velem olvasnivaló.
5. Ha van 50 oldal egy könyvből, de másnap hosszú napod lesz, két könyvet viszel magaddal, vagy csak egyet?
Egyet, mert nem szeretek azonnal belekezdeni a következőbe. Inkább átgondolom a befejezettet. Ha nagyon hamar indítom a következő olvasást, akkor mindig attól félek, hogy összekeverem majd őket.
6. Hogy rendezed a könyvespolcodat?
Tematika szerint elsősorban, de ha egyazon írótól más-más műfajba tartozó könyveim is vannak, akkor ez felülírja nálam az előbbi szempontot. Ezeknek mindenképpen egymás mellé kell kerülniük.
7. Milyen nyelven szeretsz kedvtelésből olvasni?
Angolul. Tervezem, hogy az angol olvasásaim számát növelni fogom.
8. Ki vett rá az olvasásra?
A Harry Potter első két része, amit a szüleimtől kaptam.
9. Szoktál könyveket ajánlani? Igen. Utána meg mindig izgulok, hogy az illetőnek is tetszeni fog-e.
10. Melyik olvasott könyved szereplője lennél szívesen? Ember vagy különleges lény lennél? Különleges képességű ember.
11. Miért szeretsz blogolni? Szeretem megosztani másokkal az olvasási élményeimet. Ezenkívül pedig nagyon jól kikapcsol, ahogy elmerülök az írásában.

@scheszti 11 kérdése:
1. Hogyan találtál a Moly-ra? Olvasásaim után régebben hosszasan nézegettem a könyv után és ekkor mindig a keresési találatok elején a szemem elé került a Moly. Utánanéztem, hogy mi is ez valójában és nagyon megtetszett.
2. Mi az első könyv, ami eszedbe jut, amit bátran ajánlanál bárkinek?
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
3. Van valami különleges „olvasós-szertartásod”? (Zene közben, gyertyagyújtás, külön fotel…) Nincs. Mondjuk a kedvenc olvasós helyem megvan, de máshol is megoldom.
4. Milyen karakter lennél, ha könyvbe kerülnél? Mazsidrazsi kérdésénél különleges képességű embert választottam.
5. Író, színész vagy rocksztár lennél szívesebben? Miért? Egyértelmű, hogy író. Régóta foglalkoztat, hogy egyszer majd belekezdek egy saját történet írásába.
6. Mi (volt) a kedvenc rajzfilmed? Kisgyerekként a Candy. Most már nem szoktam rajzfilmeket nézni.
7. Női / férfi ideálod? Belső: okos, kedves, őszinte, romantikus. Külső: magas, adjon magára, a hosszú és szép haj extra pont. :)
8. Ki vagy mi miatt kaptál rá az olvasásra? A sokat emlegetett Harry Potter miatt.
9. Van olyan film, ami jobban tetszett, mint a könyv, ami alapján készült? Igen, egy ilyen van, a Vámpírnaplók sorozat.
10. Ki a kedvenc szuperhősöd / fantasy karaktered? Miért? Nehéz lenne egyet választani. Mondjuk Adrian a Vámpírakadémiából.
11. Hagytál már félbe könyvet? Ha igen, mi volt az? Magamtól eddig csak a Ragyogást hagytam félbe, de majd tervezem, hogy újra nekiállok. Máskor azért fordult még félbehagyás elő, mert vissza kellett vinnem a könyvtárba, de idővel újra kiveszem és elolvasom.

  

A díjat továbbadom Liliane_Evans-nek, Klaudiának, Macookának, Sheila_7-nek és Dorth-nak. Ha megkaptátok már, akkor bocsánat a duplázásért!

A kérdéseim a következőek:
  1. Melyik könyv volt az első nagy könyves élményed?
  2. Szerettél-e olvasni gyerekkorodban?
  3. Melyik karakter a kedvenced (1 férfi, 1 női)?
  4. Mi befolyásol legjobban abban, hogy elolvass egy könyvet?
  5. Melyik napszakban olvasol legszívesebben?
  6. Utazás közben szeretsz olvasni?
  7. Melyik műfaj a kedvenced?
  8. Mi a véleményed a filmes adaptációkról?
  9. Hogyan vélekedsz a sorozat könyvekről?
  10. Kedveled-e a klasszikus irodalmat?
  11. Melyik könyv hatott rád a leghosszabban?

 

2012. augusztus 4., szombat

Júliusi új polclakók

Ismét eltelt egy hónap és fogadalmammal ellentétben nem sikerült egy-két új könyvre visszaszorítanom a havi újoncaim számát. Hiába ez a sok fránya akció...

Az Ulpius-ház böngésző részlegében a hónapban 1+1 akció volt, így végre magaménak tudhatom a Szingli fejvadász első 3 kötetét. Annyit hallottam már a sorozatról, hogy el kell olvasnom. Ugyanebben az akcióban szereztem még be Peter Mayle: Provence-i borbalhé kötetét (tőle is már jó ideje tervezek olvasni egy könyvet) és a Vízköpőt (a megjelenése óta vágyott könyv), továbbá A felolvasót, amit a film óta szeretnék könyv alakban is olvasni. Szintén Ulpius-os böngészőben leltem a Szent bolondokra, így már nem sok hiányzik a teljes Joana Harris sorozatomhoz. 
A Pretty Little Liars keddi akcióban szinte féláron került hozzám. Friss megjelenésről van szó, így csodálkoztam ezen a nagy kedvezményen. Így be is telt a törzskártyám, nagy örömömre, hiszen hétfőn jelent meg Fábián Janka: A német lány című regénye, ami ropogósan érkezve a nyomdából, ajándékként lehetett az enyém.
Áruházi bevásárlás során csaptam le nyolcszázért a Gossip Girl 8-ra és az Angyalcsillagra. Utóbbi a sok negatív kritika miatt egyfajta MM könyv is lehet, de mindenképp látnom kell nekem is és még jól is elsülhet.
A Fallen sorozat folytatása Torment - Kín címmel jelent meg a Könyvmolyképzőnél az idei Könyvhétre. Az első rész hangulata fogott meg, remélem itt sem fogok majd csalódni.
A Nightshade sorozat második része az Egmont-Hungarytól recenziós példány. Arra vár, hogy befejezzem ezt a bejegyzést és elkezdjem olvasni.

Ebben a hónapban az Ulpius-ház könyvei elsöprő mennyiségben vezetnek. A következő hónapban remélem már nem csábítanak ismét el valami hasonló akcióval.

Laini Taylor: Füst és Csont leánya

Füst és Csont leánya I.

A történetről röviden: Karou művészeti iskolába jár Prágában. Fantasztikus tehetséggel megáldott lány, aki rajzaiból készített történetekkel szórakoztatja diáktársait. Ezek a mesék azonban valóságosak. Karou „családja” kiméra, akik állati és emberi tesztrészekkel egyaránt rendelkező lények. Kénkőt tekinti apjának, aki egyben a mestere is és neki teljesít különböző küldetéseket a lány. Ezek a feladatok a világ bármely pontjáról való fogak beszerzése és cseppet sem veszélytelenek. Egyik küldetése alkalmával egy egyiptomi piac forgatagában megpillant egy szempárt, és megmagyarázhatatlan vonzást érez irányába. A megbabonázó szemhez tartozó férfi azonban egy szeráf, a kimérák ősi ellensége...

Külföldön nagy sikereket ért a könyv, annyi díjat nyert el, hogy mikor a magyar fordítás is megjelent a Kossuth Kiadó gondozásában, tudtam, hogy el fogom olvasni. Utólag jöttem rá, hogy az írónőnek korábban a Csókra várva című könyve már megjelent a Könyvmolyképzőnél. Ezek után késztetést érzek annak is az elolvasására.

Nagyon megörültem, hogy végre egy nem szokványos helyszín szolgál hátteréül a történetnek. A festői Prága egyedi színhely és így valahogy végre sokkal közelebb állt hozzám, mint ha egy amerikai városban játszódott volna a regény.

Karou a történet elején volt barátja, Mik folytonos zaklatása elől menekül. Nem tudja felfogni a srác, hogy Karou már nem olvad el szépségétől. A legújabb terve, hogy ő lesz a modell a művészeti iskolában, de ez nem úgy sül el, ahogy azt kigondolta. Nem bővelkedik humorban a könyv, de itt találhatjuk az egyedüli vicces jelenetet.

A világfelépítésre nagy hangsúlyt helyez az írónő. Minden részletre és történelmi háttérre részletesen kitér, sokszor olyan hosszan is, hogy néha ettől ezek a részek nekem egy kicsit már szárazak voltak és ilyenkor kicsit lelassultam az olvasással. A sok-sok visszaemlékezés és a szeráfok kontra kimérák múltjának bemutatásával a történet sokszor megállt. Így egy abszolút bevezető kötet érzésem van vele kapcsolatban. Az írónő trilógiát tervez, úgyhogy az események kibontakozásának még van ideje.

Egy olyan világot mutat nekünk Taylor, ahol a kimérák és a szeráfok (angyalok) évszázadok élnek, és évszázadok óta zajló háborúban élnek egymással. A szeráfok felsőbbrendűnek gondolják magukat az állati és emberi küldő keverékéből álló kiméráktól, ezért állatokként tekintenek rájuk. A szeráfok központjában, Astrae-ben lévő könyvtár megsemmisítése óta a szeráfok meggyengültek, mivel mágikus erejüket innen merítették, így nem tudják kiűzni területeikről a kimérákat. A szeráfok azért jönnek a világra, hogy harcosok legyenek, kegyetlen körülmények között képezik ki őket tökéletes katonának. A kimérák sorait pedig a lélek megőrzésével próbálják fenntartani. A lélekvándorlás egy olyan módját láthatjuk itt, ami a lélek begyűjtésével, annak megőrzésével és egy újonnan megalkotott testbe való beültetésével zajlik.

Az írónő narrátorként meséli el a történetet, ami lehetőséget nyújt több szereplő mélyebb megismerésére is. Karou és Akiva (a szeráf) is tökéletesen kidolgozott karakter. A mellékszereplőkről nem épp csak néhány főbb tulajdonságaikat tudjuk meg, de ez egyáltalán nem zavart, mert így is tökéletesek „éltek”.

A történet olyan vonalban halad, hogy a jelen történései után néhány fejezet be-becsúszik a múltból, és ez vezet át abba a külön nagy részbe, ami csak a múltban játszódik. Így vált teljessé, az eddig homályban lévő múltja Karounak. Megtudhattuk a lány tenyerében lévő szempár (hamszák) jelentését is és a törőcsont jelentése is napvilágra került.

Az utójáték előtti befejező mondat akkor megdöbbenést okozott, hogy tűkön ülve lehet várni a következő rész megjelenését. Amerikában novemberre várható a megjelenése, a címe Days of Blood and Starlight, a borító pedig ismét gyönyörű lesz. Külön örülök annak, hogy megmaradt az eredeti amerikai borítóváltozat a magyar kiadásban is. A könyv megfilmesítési jogai már a Universal Pictures-nél vannak. Így várhatjuk, hogy mit hoznak majd ki az általunk elképzeltekhez képest.

Az extravagáns külsővel rendelkező Laini Taylor a fent említett Csókra várva (Lips Touch) könyvén kívül egy másik fantasy sorozattal is rendelkezik már. Ez érezhető is már a Füst és Csont leányánál. A stílusa és leírásai olyanok, hogy nagyon jól bele tudtam képzelni magam az általa megteremtett világba. Nem tudom, hogy a fordítás miatt csak, vagy eredetiben is, de a nyelvezet is nem az a tőmondatos, egyszerű szavakkal teli, folyamatos szóismétlésekben túltengő.

A könyvhöz készült videó szerintem nagyon jól sikerült:

Pontszám: 5



Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 394
Fordította: Gálvölgyi Judit
Eredeti cím: Daughter of Smoke and Bone (2011)