2013. február 24., vasárnap

Katherine Howe: A boszorkányoskönyv

A történetről röviden: Connie Goodwin felvételt nyer a Harvard történelemszakának doktori képzésére. A képesítő vizsgája utáni nyarat nagyanyja ódon házában tölti. A feladat az lenne, hogy a házat eladhatóvá varázsolja, azonban már első éjjel egy különös kulcsra és egy benne rejtőző papírra bukkan, melyen ez a felirat áll: Deliverance Dane. A lány kutatásba kezd...

A könyv megjelenésekor azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Izgalommal vártam, hogy sort keríthessek az elolvasására.

Már a kezdő jelenetben, azonnal észrevehető az igényes nyelvezet. Nagyon szép a fogalmazás és részletesen leírt helyszínek tárulnak az olvasó szemei elé. Igazi ritkaság számba megy az ennyire igényes stílus.

Az első jelenetben Connie-ért izgulhatunk, aki éppen a doktori iskolába való bejutásáért folyó vizsgáját teszi le. A sikeresen vizsga után derül ki a lány nyarát keresztülhúzó program, és már úton is vagyunk Marblehead felé, ahol Connie nagyanyja lakott. A ház a huszadik század végi technikai fejlettségtől messze alulmarad. Az elburjánzott kert teljes káoszban úszó házat rejt. A kezdő képek után azonnal indul is a rejtély felkutatásának folyamata és Connie-val nyomozhatunk a titokzatos Deliverance Dane kiléte után.

A jelen eseményei közé szövi az írónő a múltban játszódó fejezeteket, amik Connie feljebb menői életének egy-egy mozzanatát mutatják be. Az 1600-as évek végi gyarmati Amerika idejére térünk vissza, mikor a salemi boszorkányperek zajlottak.

Nem kell egy pergő nyomozási folyamatra számítani, az egyes lépések szép lassan követik egymást. A közbeékelt múltbeli események, mindig az adott jelenbeli mozzanathoz kapcsolhatóak.

Romantikus szál is kerül a regénybe. Az átkozott boszorkákhoz hasonlóan itt sem számíthatnak sok jóra azok a férfiak, akik iránt a boszorkányok gyengéd érzelmeket táplálnak.
Az eredeti borító

Igényes regény, tökéletesen el lehet merülni Connie jelenében, ugyanúgy ahogy a nyomozás folyamán kibomló múltban, ami mint a könyv végén kiderül, nagyon sok hiteles adatra épül.

A borítóról: Tökéletesen illik a történethez, régies hatást keltő, mintha Deliverance könyvét tartanánk a kezünkben.

Katherine Howe (Kép forrása: http://katherinehowe.com/)
Az írónőről: Katherine Howe a regény színhelyéül szolgáló Marbleheadben él. Akkor kezdtett el kirajzolódni a történetet a fejében, mikor képesítő vizsgájára készült a bostoni egyetemen Amerika és Új-Anglia történelméből. Külön érdekesség, hogy családfa kutatási révén kiderült, hogy valószínűleg két, a salemi boszorkányperekben megvádolt nővel is rokonságban áll. A boszorkányoskönyv az első regénye. Következő műve 2012-ben jelent meg The House of Velvet and Glass címmel, aminek színhelye ezúttal az 1915-ös Boston.


Pontszám: 5



Kiadó: GABO Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 372
Fordította: Sóvágó Katalin
Eredeti cím: The Physick Book of Deliverance Dane (2009)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése