2013. március 31., vasárnap

Lauren Oliver: Káosz

Delírium II.

A történetről röviden: Az első rész sikeresen egy olyan képpel fejeződött be, hogy izgalommal várhattuk a
következő rész megjelenését. Azok a kérdések forogtak a fejemben, hogy mi is lesz Alex-szel, Lenának sikerül-e elmenekülnie... Lena a Vadonban menedékre talál, de az itteni élet embert próbáló és a veszély folyamatosan a „Veszettek” feje fölött lebeg. A szabályozott városokban egyre erőteljesebben szerveződik az Ellenállás, melynek tagjaként Lena beépül kémként a DMA (Delíriummentes Amerika) szervezetébe...

Akkor és most fejezetpárok váltogatják végig egymást a könyv során. Így egyszerre tudhatjuk meg, hogy mi történt Lenával a kerítésen való átjutás után és egyúttal mi is történik vele a jelenben. Tetszett ez a fejezetszerkesztési mód, mindig kellő időben ugrottunk az idősávok között épp egy-egy olyan jelenetnél elvágva, hogy izgalommal várhattam a folytatását.

Az első részben a szabályozott városok életét mutatta be az írónő, ebben a részben pedig azt ismerhettük meg, ami ennek határain túl húzódik meg, illetve magukban a városokban titokban zajló szervezkedések világát ismerhetjük meg. Az első részben is sok borzalmát megismerhettük a rendszernek, de itt még egy nagy lapáttal kapunk belőle.

Az akkor fejezetek Lena Vadonban töltött életéről szólnak, míg a jelen már a New York városán belüli részt öleli fel. Lena szerepet vállalt az Ellenállásban, de szerepével nincs igazán tisztában, csak az aktuális feladatait teljesíti, de a tervek kimenetelét teljes homály borítja. A DMA ifjúsági részlegének vezetőjét, Julian Finemant idő előtt a kúra alá készülnek vonni, mivel a fiúnak agytumora van, de a példa statuálása érdekében kész alávetni magát a beavatkozásnak. Lena feladata a fiú megfigyelése.

Egy pillanatig nem unatkoztam. Végig mozgalmas, folyamatosan foglalkoztatott, hogy milyen összeesküvések zajlanak a háttérben. A romantikus szál lazán átszövi az egész történetet és lassan szökken szárba, mindig egy morzsányit csempész bele az írónő.

A történet végén több meglepetést is kapunk, ami megadja a kellő kíváncsiságot a következő részhez. Az utolsó jelenetben történtekben biztos voltam, hogy be fog majd következni, csak azt vártam, hogy mikor.

Az első rész a kedvencem lett, így bíztam benne, de közben féltem is, hogy nehogy csalódjak majd a folytatásban. Nem így lett! Még talán felül is múlta az első részt.

A trilógia befejező rész Amerikában Reqiuem résszel jelent meg. A magyar megjelenésről még nem tudni pontosat.

A borítóról: Az első részhez hasonlóan most sem az eredeti borítóval jelent meg nálunk. Ez ott még nem is volt baj (mondjuk akkor is jobban tetszett az eredeti), de ez már nagyon nem tetszik. Az biztos, hogy ha csak úgy nézelődnék és nem tudnék a trilógiáról semmit, akkor a borító alapján nem venném a kezembe a könyvet, hogy mit is rejthet.

Kép forrása: www.laurenoliverbooks.com
Az írónőről: Lauren Oliver 1982-ben született Queensben. Szülei irodalomprofesszorok, így már
gyerekkora óta könyvekkel van körülvéve. Kezdetben a kedvenc könyveihez írt folytatásokat, majd később fogott bele saját történetek írásába. Irodalom és filozófia szakon diplomázott, majd kreatív írásból. Mialatt a Pengiun Books-nál dolgozott, kezdte el írni első regényét a Before I Fall-t (Mielőtt elmegyek). Jelenleg Brooklynban él és minden idejét az írásnak szenteli.


Pontszám: 5*



Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 343
Fordította: Heinisch Mónika
Eredeti cím: Pandemonium (2012)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése