2013. június 6., csütörtök

Hugh Howey: A siló

Wool I.

A történetről röviden: Holston elszánta magát arra, hogy kiszabaduljon a Silóból. A Siló egy óriási
lakóbázis, ami véd a mérgező környezet ellen. Holston felesége három évvel korábban ki akart menni, mivel úgy vélte, hogy minden hazugságon alapul, ami körülveszi. Holston a hosszú gyász után úgy dönt, legyen bármi, kimegy utána...

Mikor a Könyvmolyképző beharangozta az előzetes könyvheti megjelenéslistáját, azonnal szemet szúrt nekem a könyv. A fülszövege azonnal megfogott. Kezdetben nem tudtam, hogy mindössze 59 oldalas maga a könyv, így nagy meglepetés ért, mikor megtudtam. Tulajdonképpen novelláról van szó, amikből öt tesz ki egy könyvet. Külföldön kiadásra került az egybegyűjtött változat, nálunk részenként lesz kapható.

Egy olyan világban játszódik a történet, ahol mérgező a levegő, a környezet teljesen elpusztult. Ez elől menekülnek az emberek a Siló falai közé. Az itteni élet meglehetősen szabályozott, a kinti világ utáni legkisebb vágy azzal jár, hogy takarítónak küldik az embert, ami egyenlő a halálbüntetéssel. A takarítót kiküldik a Silón kívülre és feladata, hogy a szenzorokat megtisztítsa, majd többé nem térhet vissza.

Holston felesége, Allison korábban olyan információkra bukkant, mely megingatta hitét a Silóban. Szerinte minden adatot megsemmisítettek a múltról, mindössze egy felkelés emlékét őrizték meg. Mindezt azzal a céllal, hogy az emberek ne kételkedjenek semmiben. Eltökéli, hogy a kinti világ nem is szennyezett, ezért ment ki. Holston belülről úgy látta, hogy az asszonyt felemészti a mérgezett levegő, de végig nem lehetünk ebben sem biztosak. Ami a legjobban tetszett az egész történetben, az az egészet végigkísérő bizonytalanság. Végig azon gondolkodtam, hogy most valójában mi is lehet az igaz a külvilágról.

A történet ott marad félbe, mikor Holston kijut. A sorsát persze nem árulom el, de annyit garantálok, hogy hatásos és egészen az utolsó sorig meglepő a befejezés. Remélem nem kell sokat várni a folytatásra, sajnáltam, hogy mindössze ilyen rövid.

A rövidsége ellenére azonban tökéletes a világ bemutatása. Sajátságos, nyomasztó hangulat árad az egész könyvből.
Eredeti borító

A borítóról: Nem az eredeti borítóval jelent meg, aminek most kifejezetten örülök. Nagyon jól illik a történethez, és azonnal megkapja az ember szemét.
Kép forrása: http://www.hughhowey.com/

Az íróról: Hugh Howey 1975-ben született. A fiatalságát hajón töltötte yacht kapitányként, számtalan helyen megfordult. Jelenleg feleségével és kutyájukkal, Bellával él Floridában.


Köszönöm a Kiadónak, hogy a megjelenése előtt olvashattam, kedvenc lett!


Pontszám: 5*



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2013 Könyvhét
Oldalszám: 59
Fordította:
Eredeti cím: Wool (2011)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése