2013. augusztus 20., kedd

Federica Bosco: Szerelmem egy angyal

Szerelmem egy angyal I.

A történetről röviden: Mia mindenáron a Royal Ballet Schoolba szeretne felvételizni, ami a balerinák elit egyeteme. Az iskola tandíját viszont semmiképp sem a Miát egyedül nevelő édesanyja pénztárcájához szabták. A lány hallani sem akar másról, eltökélte, hogy ebben a neves iskolában fogja elsajátítani a tánctudás legmagasabb fokát. Ezt a reménytelen helyzetet csak tovább fokozza a gyerekkora óta egyre csak fokozódó vonzalma legjobb barátnőjének bátyjához...

A könyv az idei Könyvfesztiválra jelent meg. Először megakadt a szemem a borítón, majd utánanéztem és úgy voltam vele, hogy érdekel is meg nem is, de egyszer majd el szeretném olvasni. Mikor a könyvtárban megpillantottam, tudtam, hogy most jött el ennek az ideje.

Olasz írónő könyvéről van szó, de a helyszín Anglia. Olasz vonatkozása viszont azért felfedezhető, mert Mia anyja Olaszországból származik, csak férjhezmenetelekor költözött Angliába. Az olasz gyökerek tükröződnek vissza Mia  temperamentumában. A heves vérmérsékletű lány ha valamit a fejébe vesz , akkor szándékától semmi sem tántoríthatja el. A balett jelenti számára a világot, ide menekül a mindennapi problémái elől. A gyakorlásra fordítja figyelmét, hogy kordában tudja tartani vágyakozását Patrick iránt, aki Mia legjobb barátnőjének (Ninának) a bátyja. A fiú testvéreként tekint Miára, hiszen gyerekkoruk óta a két lány úgy össze van nőve, mintha testvérek lennének. Ahogy a lányok felnőtté válnak, egyre jobban kezdenek eltávolodni egymástól, sorra férkőznek különböző problémák és titkok kettejük közé.
Miát az egész könyv során sajnos nem igazán sikerült megkedvelnem. Folyamatosan úgy viselkedik mint egy elkényeztetett kölyök. Neki akkor is az kell, amit nem engedhetnek meg maguknak. Képtelen belátni, hogy határok mégpedig igenis léteznek. Az egyetlen pénzforrási lehetőség a gazdag nagymama, akivel Mia édesanyja évek óta megszakított minden kapcsolatot. Erre jó oka volt, de a lányt ez sem tántorítja el attól, hogy ezt a kölcsönkérési lehetőséget elvesse. A "pénzes nagyi segít az unokának az egyetemre bejutni" momentum egyébként folyton a Szívek szállodáját juttatta eszembe (Lorelai és a Gilmore nagymama rossz viszonya és nagyi mindenben irányító szerepet akar betölteni).
A történet középpontjában a balettiskolába való bejutás eléréséhez vezető rögös út áll, viszont a háttérben a felnőtté válás nehézségeit tárja elénk az írónő. Láthatjuk, hogy az addigi gondtalan életbe sorra érkeznek olyan, eddig nem ismert tényezők, amik megváltoztatják, megingatják a korábbi elválaszthatatlan barátságot. Legfőképpen a fiúk, a szerelem ami felbolygatja az nyugalmat. Mia egyre nehezebben tudja titkolni barátnője előtt, hogy reménytelenül szerelmes a bátyjába. Tulajdonképpen felmerült bennem az a kérdés, hogy miért ennyire nagy titok ez Nina előtt, hiszen egyenesen el lehetne neki mondani a folyamatos hazudozás helyett, viszont Mia nem ezt teszi. Persze a későbbiekben látszik, hogy jobban tette, hogy hallgatott, viszont egy normális baráti viszonyban ennek szerintem egyáltalán nem kellet volna ekkora problémát jelentenie.
Az imádott báty, Patrick négy évvel idősebb Miánál, és katona a haditengerészetnél. Ennek alapján egy erős férfira gondolhatunk. Így is van, bátor, erős, kedves, jóindulatú, jóképű és még sorolhatnám, hogy mennyi pozitív jelzőt aggathatunk rá a bemutatása alapján. A szóhasználata viszont enyhén szólva sem illett az ő szájába. Nem tudok jobb szót rá, egyszerűen "nyálasnak" éreztem a szavait, leginkább a telefonbeszélgetésekben. Ez csorbát ejtett azon a tökéletes képen, amit róla alkottam.
Nagy hangsúlyt fektet az írónő abba, hogy átélhessük, hogy mennyire nehéz és megpróbáltatásokkal teli a balerinák élete.  
Az utolsó fejezetekben hirtelen fordulat érkezett, ami elsőre megdöbbentett, viszont egy idő után a kezdeti sokk elmúltával volt időm elgondolkodni. Kezdtem úgy érezni, hogy egyre több jel mutat arra, hogy az írónő az orromnál fogva vezetett. A befejező fejezet bebizonyította, hogy nem voltak alaptalanok a feltételezéseim, sikerült olyan mondatokkal lezárni, ami felcsigázott a folytatásra.

A második rész megjelenésének dátumáról még nem tudni semmit, a címét viszont igen, a Vigyázz rám, angyal címet kapta.
Eredeti borító

A borító: Mint ahogy a könyvvel való kapcsolatunk leírásában is említettem, a borító fogott meg először. Az eredeti borító is szép, de a magyar szerintem sokkal jobban illik a történethez. Itt az első pillantásra rájön az ember, hogy egy balettos történettel áll szembe, viszont az eredetinél nem.

Az írónőről: 1971-ben született Milánóban. A trilógia előtt már több könyvet is írt. Romantikus regényeivel meghódította az olasz közönség szívét, ifjúsági regénytrilógiájával pedig egészen elsöprő sikert aratott. Hazájában több mint félmillió példányt adtak el belőle, és immár tíz nyelven olvasható.


Federica Bosco (kép forrása: bookline.hu)
Pontszám: 4




Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 463
Fordította: Bíró Júlia
Eredeti cím: Innamorata di un angelo (2012)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése